Login/Registracija

Tragična sudbina pevača: Brat ga sklonio sa ulice i usvojio, nekoliko godina kasnije pronađen mrtav u stanu

c760a25b37b18ef763e584b0fdac4880997585a5

Pobednik šou programa „Nikad nije kasno“ Stanoje Stanković, poznatiji kao Kale Dijamant, preminuo je iznenada u 54. godini života, a iako mu životni vek nije bio dugačak, ostavio je veliki pečat u muzici i sa svetom podelio tešku životnu priču koja mnogima može da posluži kao inspiracija.

Pevač je poslednje dane svog života proveo u Dizeldorfu, a preminuo je od posledica srčanog udara. Najbliži članovi porodice pronašli su ga mrtvog u njegovom stanu nakon što se nekoliko dana nije javljao na telefonske pozive.

39400c7ccf1216ccd2036a777364ddb0456debd2

Kale Dijamant rođen je u Obrenovcu u velikoj i siromašnoj porodici. Ljubav prema muzici pokazao je od najranijeg detinjstva, a osamdesetih godina počeo je radi po beogradskim klubovima i splavovima. Kao dete razvedenih roditelja, nikada nije krio da je imao teško detinjstvo i da ga je čak stariji brat Božidar Radosavljević usvojio i odgojio.

-Ja sam kao najstariji brat morao da brinem o braći i sestri, da ih izbavim sa ulice. Mnogo je bilo teško, baš kao što se kaže u pesmi „Mala soba tri sa tri“, eto tako smo živeli. U jednoj sobi bila su moja braća Kale, Zoran, sestra Nataša, njen suprug i moj sin Dragan. Svi smo bili u jednoj sobi i bilo nam je lepo i dan danas jako poštujem moju braću i sestru -pričao je Kaletov brat Božidar za Grand.

Sa jednom torbom u ruci sredinom osamdesetih godina, Kale je krenuo „trubuhom za kruhom“, radio svadbe i druga veselja po Beču i Nemačkoj, a kasnije su usledili i nastupi po drugim krajevima Evrope.

Screenshot 2023 05 10 180527

Često je isticao kako je njegov put bio trnovit, a nakon Beograda i Beča, rešio je da svoju sreću okuša i u Nemačkoj, pa se 1991. godine preselio u Dizeldorf, gde je pokušao da izgradi karijeru.

– U to vreme postati zvezda na Zapadu, bez reklame i bez medijske podrške, bilo je zaista teško. Ja sam prošao kompletnu Evropu, mnogo sam pesama Šabana Šaulića otpevao. Od tih pesama sam napravio kuću, stekao porodicu, izgradio karijeru. Gospodin Šaban Šaulić mi je bio veliki uzor – govorio je Kale.

dea687f650b90755c409376fa576ced4be09cb59

Nikada nije krio da je njegov put bio trnovit, kao i da je, po uzoru na svog idola Šabana Šaulića, na nastupima zarađivao mnogo.  

Kuću sam sagradio na hitovima Šabana Šaulića, Ljube Aličića….Nisam imao svoje pesme da sam mogao da ih naplatim. Ljudi su znali da pevam dobro Šabana i kao takav pevač dobijao sam mnogo para pričao je svojevremeno za Grand.

Najveći bakšiš koji sam uzeo u prošlom veku iznosio je 210.000 maraka, a u ovom 40 do 50.000, to je neka sića i to se deli sa muzičarima -pričao je i govorio da je uvek zarađivao dovoljno za lep i ugodan život. 

Tokom gostovanja u emisiji „Grand magazn“ Kale je pričao o zdrvastvenom problemu zbog čega je izgubio i vid.

Slabovid sam zbog problema sa zdravljem. Nakon infarkta mi se stanje pogoršalo, od lekova mi je oslabio vid. Kada skinem tamne naočare ne vidim ništa. Ne mogu da razaznam lica, veoma mi smeta svetlost i sunce. Još kao dete sam imao probleme sa vidom, ali to nije bilo toliko strašno – ispričao je veteran koji je odrastao sa dva brata bez roditelja, a njegove emotivne interperaticije i raskošan muzički talenat umeo je da ceo studio, ali i članove žirija ostavi u suzma.

Nemačka mu je pored boljeg života donela i ljubav, suprugu Zoricu koja mu je bila najveća podrška i oslonac.

U videu ispod možete pogledati jedan od najgledanijih nastupa u emisiji „Nikad nije kasno“

Foto: Z.K.Munja/ youtube/Printscreen,
Autor: I.G.