POŠTUJE OBIČAJE I TRADICIJU: Ovako Joca Savić proslavlja Božić

5189ed29f3a63afd0908ae2d023f2611af602cba

Pravoslavni vernici danas obeležavaju veliki hrišćanski praznik, Božić, a šef orkestra „Nikad nije kasno“ Joca Savić samo za čitaoce našeg portala otkrio je kako se rođenje Hristovo proslavlja u njegovom domu i šta se svake godine obavezno nalazi na prazničnoj trpezi u njegovom domu.

Naravno, dan smo započeli sa našim položajnikom, kumom Vučkom, a nakon toga obišli naše roditelje jer su naša deca položajnici u njihovom domu. Na trpezi je obavezna česnica, kajmak, suvo meso, salate, sarma i pečenje – rekako je muzičar.

S obzirom da ima dvoje male dece, zanimalo nas je da li oni tokom praznika imaju posebne želje, na šta nam je Joca odgovorio:

Oni su skromna deca, vole da dobiju neke slagalice, autiće, FIFA sličice, takve sitnice ih veoma obraduju.

joca savic 1

Muzičar ističe da je tradicionalan čovek i da se tokom praznika, a naročito kada je Božić u pitanju trudi da ispoštuje sve običaje.

Što se tiče običaja ,trudimo se da ispoštujemo većinu radi ocuvanja identiteta ali ne po svaku cenu. Npr. za sečenje badnjaka se bira mlado drvo, sto je potpuno suprotno logici i duhu tog praznika. Kada sam bio dete i išao sa dedom on mi je uvek pričao: „Običaj je da se seče mlado drvo ali to nije dobro, pa ćemo mi da odsečemo granu nekog starog drveta” – isprišao je Savić i dodao:

Česnica,položajnik, slama ispod stola, unošenje bandnjaka itd. su lepi i radosni običaji i neizostavni su deo našeg doma.

S obzirom da je za praznike u svim domovima trpeza bogata, zanimalo nas je da li Joca ima neki poseban specijalitet koji sprema za Božić i kako se generalno snalazi u kuhinji.

Jedino što znam da spremim jeste da nasečem razne sireve, dodam malo badema ,brusnice i onda svi pitaju koji su sirevi i kažu kako si dobro spremio – priznao je muzičar kroz osmeh, a našim čitaocima poželeo blagoslovene i srećne praznike.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I.Grk