Login/Registracija

Zašto ne bi trebalo da perete lice pod tušem

Održavati adekvatnu rutinu nege kože može biti poprilično zahtevno, a još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste pranje lica tokom tuširanja što može negativno uticati na vašu kožu posebno ukoliko je temperatura vode jako visoka.


Bilo da ste osoba koja se tušira ujutro pre nego što odete na posao ili pre nego što odete u krevet, velika je verovatnoća da je vaša rutina uključuje i pranje lica ispod tuša. Međutim, brojni dermatolozi smatraju da nikada ne bi trebalo da perete lice pod tušem i da ga uvek treba tretirati odvojeno od tela. Razlog za to leži u neodgovarajućoj temperaturi vode.

Koliko god dug, vruć tuš može izgledati primamljivo zimi, može naštetiti koži i uzrokovati crvenilo i razdražljivost. Vruća voda takođe dehidrira kožu i može uzrokovati upalu. Iz tih razloga lice ujek treba prati mlakom vodom.

Ako volite dugo tuširanje, svoju kožu izlažete i toplijim temperaturama duže vreme. Dodatna toplota može uzrokovati iritaciju koja može biti posebno štetna za osetljivu kožu. To može pogoršati različita stanja kože, poput akni.

Tu je i mit da pranje lica pod tušem izlaže vašu kožu svim nečistim stvarima koje se nalaze u vašem kupatilu.

Odgovarajuća temperatura vode ključna je za negu vaše kože. Iako tuširanje i pranje lica vrelom vodom jednom do dva puta nedeljno neće uzrokovati značajnu štetu, svakodnevno ponavljanje ovog procesa može uzrokovati dehidraciju.

Kako Healthine navodi: „Umerenost je ključna“, a kratkotrajno pranje lica toplom vodom ispod tuša u kombinaciji sa svakodnevnim temeljitim čišćenjem hladnom ili mlakom vodom je najbolji odabir za vašu kožu.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Ćulibrk