Login/Registracija

Uz pomoć samo JEDNOG POTEZA oslobodite se napetosti u vratu

Posledice konstatnog rada za računarom, kao i dugotrajnog gledanja u telefon vremenom postaju sve gore. Napetost i bol u vratu samo su deo dugotrajnog sedenja i hroničnog držanja glave prema napred. 

Neprirodan položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata i nepovoljno utiče na celokupno držanje tela.

Cenjeni kiropraktičar dr Alan Mandel iz Floride osmislio je niz jednostavnih vežbi s kojima sami sebi možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitet života, prenosi Zadovoljna.rs

To hronično držanje glave prema napred utiče na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr Mandel u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri koraka te traje ukupno 30 sekundi.

……

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

Prvo, desnu ruku položite na levu stranu ključne kosti i istežite levu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim levu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na levu stranu. Opustite.

Zatim, isprepletite prste na zadnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu.

Dok to radite imaćete osećaj povlačenja na početku lobanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stiskaju. Opustite. I na kraju, stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje te podignite rukama lobanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Kako kaže dr Mandel, već nakon prvog izvođenja ove vežbice osjetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji. Ovu vežbu možete izvoditi kad god osetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osetiti rezultate, poručuje kiropraktičar.

Foto: Pixabay,
Autor: I. Ankić/Zadovoljna.rs