TRIKOVI kako da stavljanje lampica na jelku ne bude muka

Praznična euforija se zahuktava, a kićenje jelke i dekoracija doma neizostavan su deo novogodišnje magije.

Stavljanje lampica na jelku nije egzaktna nauka, ali postoje trikovi uz koje to postaje jednostavniji proces nego što je u većini porodica.

075357f026c0feccb6e1d415cdbf4a8a16f81ae9

Prvi korak:

Bitno je da procenite koliko će vam lampica biti potrebno. Neko generalno pravilo je da se stavlja 100 lampica na svakih 30 centimetara jelke, ali zapravo se radi o ličnom izboru – koliko jako želite da vaše drvo svetli. Svakako je dobro uvek kupiti jedne lampice viška da ne bi nedostajalo ili ako se neke pokvare.

Drugi korak:

Sledeća bitna stavka je da ne mešate LED lampice s drugima. Za LED lampice potreban je manji napon, a ako ih stavite zajedno s drugim lampicama one će primati jači napon od onog za koji su napravljene.

Treći korak:

Bitno je, isto tako, da pre upotrebe proverite lampice. Poslednje što želite je da omotate lampice oko jelke i da ih uključite i shvatite da neke od njih ne rade.

e2ae89b7b57041bd46648261db3dd597ce2f307a

Četvrti korak:

Jedna pregorela sijalica može da pokvari sve ostale. To je problem kada nemate LED lampice, ali nije velika drama. Samo bi trebalo da proverite koja lampica ne radi i zamenite je.

Peti korak:

Stavljate lampice od dna prema vrhu drveta. Lampice postavljate talasasto, ne u ravne linije. Ako želite da izgleda kao da drvo svetli iznutra lampice stavite bliže stablu i polako ih širite prema spolja.

Šesti korak:

Uključite lampice, udaljite se od jelke i čkiljite. Tako ćete bolje videti eventualne rupe pa možete malo presložiti lampice i popuniti ih.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Čumić/ Zadovoljna.rs