ŠTA URADITI POSLE RAZVODA: Pridržavajte se ovih 10 saveta

Šta sad i kako dalje – ta pitanja obično prate dane posle razvoda. Prva godina posle kraha braka može da bude jako stresna, mada razlaz od partnera različiti ljudi doživljavaju različito. Da novo poglavlje, odnosno promena i transformacija, prođu bolje, izdvajaju se 10 stvari koje treba uraditi posle razvoda.

love 2587456 1280

Nađite novi hobi

Nije važno šta izaberete, samo izaberite novi hobi. Ako niste pri parama i ne možete da sebi priuštite mnogo izlazaka, izaberite nešto što možete da radite kod kuće. To može da bude slikanje, pisanje, boks, biciklizam – koji god hobi da izaberete, neka bude nešto što radite za sebe. Nije poenta u tome da odmah upoznate novog partnera ili se sprijateljite, iako nema ništa loše u tome, već treba da učinite nešto samo za sebe. Vreme je da ponovo upoznate sebe. Mislite o sebi kao o biljci: nakon razvoda željni ste hrane i vode, te dajte sebi ono što je neophodno.

people 2557396 1280

Obavite preglede

Koliko ste zaista zdravi? Posle iskušenja poput razvoda, možda se sve odrazilo i na vaše zdravlje. Idite kod lekara i pregledajte se ili kod psihologa po potrebi. Procenite kako se osećate da biste mogli da odlučite kako da se brinete o sebi nadalje.

Posetite stare prijatelje koji su daleko

Idite da vidite prijatelja koji je daleko. Uradite to sada dok ste slobodni. Ako ste samohrani roditelj, povedite i decu. Ponovo se povežite sa nekim ko vam donosi veliku radost. Stari prijatelj zaista može učiniti dobro vašem srcu. Gledajte na to kao na hranu za vašu dušu.

photographer 407068 1280

Zavolite svaki deo svog tela

Mnogi imaju onaj jedan deo na telu koji nikako ne podnose. Probajte da u godinu dana od razvoda popravite tu svoju „manu“ ili naučite da je prihvatite. Recimo, krenite na treninge ili jednostavno naučite da prigrlite onaj deo sebe koji vam se ne sviđa. Ne dozvolite da vam to više smeta i razmislite o tome šta osećate prema sebi. Počnite polako da prihvatate svaki deo sebe. Ne zaboravite da je na svima nama najseksi – samopouzdanje.

Napravite finansijski plan

Obratite se finansijskom stručnjaku, posebno ako se razvodite sa ozbiljnim dugovima ili ste samohrani roditelj. Proverite dobro kako vam idu planovi i štednja za budućnost. Postavite sebi ciljeve, bilo oko otplate kredita ili buduće raspodele kućnog budžeta. Razmislite o tome šta treba da uradite da biste bili finansijski stabilni i planirajte buduće dane.

wallet 908569 1280

Kupite seks igračku

Ako je nemate, možda je vreme da je kupite sada. Zabavite se malo sami sa sobom. Otkrijte šta zapravo volite, a šta vam se ne sviđa u seksu. Razmislite o tome kakav seksualni život biste želeli da imate nakon razvoda. Da li će biti lud i vatren ili romantičan? Hoćete li samo da se kratko zabavite ili biste nekog posebnog u svom životu? Podaci kažu da mnogi brakovi pucaju ili zbog nedostatka seksa ili jer je seks loš. Zato podsećajte sebe da sada možete da počnete iznova, što je svakako osvežavajuće i zabavno.

Stavite sve na papir

Napravite listu stvari koje je vaš bivši partner učinio, a koje su vas uznemirile ili smatrate da nisu u skladu sa vašim pogledom na ljubav. Stavite na papir i sve ono što ste vi radili u braku, a na šta ste ponosni, ali i ono na šta niste toliko ponosni. I čuvajte taj spisak negde, pa povremeno virnite u njega kad počnete ponovo da izlazite sa drugima.

writing 923882 1280

Upoznajte druge razvedene

Posle razvoda nije loše biti u dodiru sa onima koji su prošli isto i koji shvataju vašu situaciju. Možete da se sa njima viđate, recimo, nedeljno, mesečno ili jednom u tri meseca. Slobodno zatražite savet od onih koji su se razveli i nastavili dalje. Ali gledajte da birate pozitivne ljude za druženje. Nije najpametnije da svoju prvu godinu posle braka provedete okruženi tužnim licima.

Ispunite sebi jednu davnu želju

Ovo je vreme da počnete da ispunjavate stavke sa vaše liste želja. Čak i ako se osećate beznadežno, ljuto, potišteno ili slomljeno, ispunjenje makar jedne stvari sa liste može da znači mnogo. I kada jednog dana godinama kasnije budete pomislili na svoju prvu godinu posle razvoda, setićete se s ponosom i te svoje želje koju ste konačno ostvarili.

girl 71493 1280

Oprostite sebi

Ukoliko vas muči nešto što ste uradili u braku ili nešto što vas proganja godinama – neka ovo bude godina za sasvim novi početak. Recite sebi da je ono što se desilo – konačno i da vraćanje na to iznova i iznova neće promeniti krajnji rezultat. Zato dajte sve od sebe da se oslobodite te greške i krenite napred bez osećaja krivice. Ako ste nekoga nesvesno povredili, sve što možete da uradite je da se trudte da budete dobri za ljude oko sebe. Bez obzira na sve, oprostite sebi i nastavite dalje jer je to najvažnije, zadovoljna.nova.rs.

Foto: Privatna Arhiva,
Autor: B.Stuparušić