SAVETI ZA RODITELJE: Ovako spremite đake za početak školske godine

Bliži se 1. septembar,  dan kada se đaći vraćaju u školske klupe. Oni roditelji koji već imaju decu školskog uzrasta znaju šta ih sve čeka.

Međutim, ima dosta roditelja čija deca kreću sada u prvi razred osnovne škole. Mnogi su pod stresom i ne znaju kako će se njihova deca snaći u novoj ulozi. 

d17471f0787dbcf17638db24e15bdec5c80a1770

Za sve roditelje koji su prošli sa svojom decom kroz polazak u prvi razred, nova školska godina predstavlja rutinsku obavezu, jer su mahom uvežbani. Međutim, za roditelje koji se tek pripremaju za ovaj poseban dan, naredni period može biti poprilično stresan ukoliko niste bili u nabavci školske opreme.

Kako kupovina školskog pribora zahteva vreme, strpljenje, ali i poveći budžet, savetuje se da napravite spisak za nabavku i za neke stvari sačekate prvi septembar, kako bi vam bilo jasnije šta je sve potrebno detetu za tekuću školsku godinu. Na taj način, nećete kupovati bespotrebne stvari. Ipak, postoji izvesna oprema koja se može nabaviti i ranije i to po akcijskim cenama, dok još nije preterana gužva. U daljem tekstu, navešćemo školsku opremu koju možete pripremiti pre polaska deteta u školu.

Svakom školarcu potreban je ranac za prvi razred

Ranac za prvi razred spada u vrhu prioriteta školske opreme. Važan savet je da ga kupite ranije dok je izbor veći, kao i da bude kvalitetniji, jer će ga vaše dete nositi na svojim leđima, koja su još uvek u razvoju.

Šta bi sve jedan ranac za prvaka trebalo da poseduje?

– Rančevi koji su specijalno napravljeni za mlađe školarce, obavezno bi trebalo da imaju ojačanja za leđa, kao i za donji deo kako ne bi dolazilo do njihove deformacije.

– Pojasevi treba da budu široki, mekani i podesivi, kako bi nošenje ranca deci bilo što komotnije.

– Materijal od koga je ranac sastavljen trebalo bi da bude nepromočiv i periv.

– Na spoljašnjoj strani ranca, šare i pruge bi trebalo da budu fluorescentne, radi bolje vidljivosti deteta u saobraćaju.

a712e3f3cdd4facbd1487c82c70c60c2208bbc6d

Školski pribor – sveske za školu, pernica, olovke i bojice može biti kupljen i ranije.

Školski pribor je, takođe, deo obavezne školske opreme, bez kojeg je realizacija časa praktično nemoguća. On uključuje sveske za školu, pernicu, grafitne olovke, gumicu, drvene bojice, flomastere i mnoge druge stvari, u zavisnosti od vrste i namene časa. Prilikom njihove kupovine, savetuje se da birate kvalitetniji pribor, jer će on duže i trajati.

Iako ćete nailaziti na pune pernice, znajte da je u njima obično pribor lošijeg kvaliteta. Umesto toga, kupite praznu pernicu, a potom i odgovarajuće bojice i olovke. Za prvake, najadekvatnije pernice su one sa zipom, jer su pregledne i jednostavne za korišćenje.

Olovke bi trebalo da budu grafitne, sa mekšim jezgrom, kako se ne bi često lomile. Na gumicama ne štedite, jer će dete non stop nešto brisati. Drvene bojice prvaci koriste za svaki predmet, kako bi istakli važnost naučenih činjenica, kao i za likovno crtanje. Kod flomastera je dovoljno da dete ima pakovanje osnovnih boja, za određene predmete. Sveske spadaju u pribor potreban za pisanje. Zato omogućite svom mališanu da sam izabere neke koje će se njemu dopasti.

d91ea6a581012d8ab852c9c3d18ac49d69dce6b2

Foto: pixabay,
Autor: G. Online / Zadovoljna.rs