Ruski naputak koji služi kao lek za mnoge bolesti: Ovo morate probati

coffee pot 2139481 1920

Ruski travari i nutricionisti poštuju staru izreku da hrana može biti najmoćniji lek, a za blagotvorna svojstva heljde znali su mnogo pre nego što je postala svetski trend.

Ova semenka preporučuje se svima koji iz ishrane izbacuju gluten. Posebno je važno da ima visok postotak rezistentnog skroba, da bi dospela u debelo crevo. Tako snbdeva najvažnije, dragocene bakterije, te dobro utiče na celokupni metabolizam šećera u telu.

Heljda sadrži vitamine iz grupe B, te magnezijum, kalcijum i fosfor, a njeni sastojci povoljno deluju na srčani mišić, jačaju njegove kontrakcije i pomažu u uspostavljanju normalnog ritma.

Zbog pozitivnog delovanja heljde, u Rusiji se koristi na različite načine. Najbolje bi bilo uzeti zelenu heljdu, onu koja nije termički obrađena i samleti.

Dve kašike mlevene heljde (oko 20 grama) prelijte šoljicom vruće vode i dobro promešajte. Ovu količinu podelite u dve doze. Popijte jednu ujutro, drugu uveče i uzimajte ovo svaki dan dva meseca.

smoothie 1578253 1920

Od zelene heljde možete napraviti i čaj – 20 grama prelijete s pola litre vrele vode i kuvate na laganoj vatri oko pola sata. Procediti i piti podeljeno u dve do tri doze.

Zelenu heljdu ne morate kuvati. Možete je, sveže mlevenu, pomešati s jednom šoljicom kefira i ostaviti na hladnom (ne u frižideru!) preko noći. Ujutro promešajte i pojedite. Ova smesa se smatra najsnažnijom jer je fermentacija čini dobrom za probavu, a kefir dodaje važne vitamine i minerale.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna.rs