Svestrani krompir mnogima je omiljeni prilog. Osim što je prihvatljiv i zasitan, može se pripremiti na bezbroj načina i baš nam zato nikada ne dosadi. Ako ste planirali da napravite ukusan prilog ili jednostavan ručak koji će obradovati ukućane, za vas je recept za zapečeni krompir božanstvenog ukusa, piše zadovoljna.hr.
Sastojci:
1 kg krompira
150 g maslaca
150 g parmezana
4 čena belog luka
majčina dušica
so
biber
Priprema
Oljuštite krompir i narežite ga na što tanje ploške, pa ih dobro osušite krpom.
Otopite maslac i dodajte mu izgnječeni beli luk.
Dublji tiganj koji može u rernu premažite aromatizovanim maslacem. Kad se tiganj zagreje, složite prvi sloj krompira. Krompire premažite maslacem, obilno pospite parmezanom, solju, biberom i majčinom dušicom. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav krompir.
Naslagane slojeve krompira stisnite poklopcem ili tanjirom. Prekrijte aluminijskom folijom pa na slaboj do srednje jakoj vatri pecite oko 20 minuta.
Nakon 20 minuta krompir preklopite velikim tanjirom pa ga okrenite. Vratite krompir u tiganj kako bi se ispekla i druga strana. Nakon 10 minuta prebacite složenac od krompira u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite još 20 minuta
Služite kao glavno jelo ili kao prilog uz meso.