Takitosi i burito za tren oka uz jednostavnu pripremu! A uz dobar film retko šta ide tako dobro kao domaći tortilja čips uz pravi meksički sos! Recept za „Praktičnu ženu“ otkriva Dalibor Kimčetić.
Sastojci:
- 500g pilećeg filea
- pakovanje tortilja
- zelena salata
- paradajz
- kupus
- šargarepa
- crni pasulj (iz limenke)
- kukuruz (iz limenke ili obariti)
- čedar sir
- majonez
- senf
- začinsko bilje
- ulje
Priprema:
Pileći file iseći na manje kockice i propržiti u tiganju sa malo ulja. Dok se meso peče, pripremiti ostale sastojke. Zelenu salatu iseći na tračice, paradajz na kockice. Kupus izrendati i dodati u njega jednu rendanu šargarepu. Za namaz potrebno je izmešati kesicu majoneza sa jednom kašikom senfa i dodati malo začinskog bilja.
Cheddar sir izrendati (možete koristi i bilo koji tvrdi sir). Pripremiti tortilju. Preko tortilje staviti namaz koji smo pripremili i na sredinu tortilje dodavati sve sastojke koje smo pripremili ali voditi računa da se od svega stavlja po malo da bi tortilja na kraju mogla da se zatvori. Ređamo prvo zelenu salatu, zatim paradajz, kupus, pasulj i kukuruz. Preko salate stavljamo malo pečenog mesa i dodajemo rendani sir. Tortilju uvijemo i postupak ponavljamo do utoška materijala.
Bonus savet: Ukoliko vam ostane viška tortilja, možete ih iseći na male trougliće ili tračice i ispeći u ulju koje ste koristili za taquitose. Dobićete hrskavi čips koji možete grickati uz neki film.
Detaljniji način pripreme pogledajte u videu.
Taquitosi
Sastojci:
- 200g pilećeg filea
- tortilje
- ulje
- grčki jogurt
- začini
- štapići za ražnjiće ili čačkalice
Priprema:
Pileći file iseći na čačkalice i začiniti po ukusu. Tortilju iseći na 6 trouglova i na svaki deo postaviti tračicu belog mesa. Uviti u rolnicu a zatim uvijene rolnice nizati na štapić od ražnjića ili pričvrstiti tračicom kako se ne bi rolnica otvorila u toku pečenja. Postupak pravljenja ponavljati do utroška materijala. 500ml ulja zagrejati u dubljem tiganju (možete koristiti i fritezu) i kada je ulje dobro zagrejano staviti taquitose da se peku.
Peći po 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Za to vreme pripremiti umak za taquitose. Čašu grčkog jogurta izmešati sa malo belog luka u prahu, peršunom i prstohvatom soli. Na tacnu postaviti kuhinjski ubrus i ređati pečene taquitose da upiju višak ulja a potom ih skinuti sa štapića ili izvaditi čačkalice. Prijatno!