Brze fritule na dalmatinski način

image 11 1

Fritule su popularna dalmatinska poslastica koja je slična našim uštipcima. Jedu se kao desert ili grickalica, a naročito se vezuju za praznike, Božić i Novu godinu.

Fritule imaju dugu tradiciju prženih kolača u Evropi. Slični recepti nalaze se u italijanskoj, španskoj i francuskoj kuhinji, gde se koriste različiti nazivi i sastojci, ali su osnovna metoda pripreme i ideja slični. U Dalmaciji, fritule su posebne zbog svoje sočne unutrašnjosti i bogatog ukusa, koji dolazi od dodatih začina poput narendane limunove kore i ruma.

image 11 2

U prošlosti su fritule često pripremane kao poslastica za svečane prilike i porodične proslave, što ih čini simbolom topline i zajedništva. Iako su se recepti mogli prilagoditi i menjati kroz vreme, fritule su ostale omiljeni deo dalmatinske kulinarske baštine, s generacijama koje nastavljaju ovu tradiciju.

Mnogi ih porede sa našim uštipcima, navodeći čak da su fritule ukusnije.

image 11 6

Evo jednog tradicionalnog recepta za brzu pripremu fritula.

250 g brašna

2 jaja

150 ml mleka

2 kašike šećera

1 vrećica praška za pecivo (oko 10 g)

1 kašika ruma

1 kašika narendane limunove kore

100 g grožđica (opcionalno, možete koristiti i druge suhe plodove po želji)

Prstohvat soli

Masnoća za prženje (suncokretovo ulje ili mast)

Šećer u prahu za posipanje

image 11 3

U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj umutite jaja, dodajte mleko, šećer, rum i limunovu koru. Dobro promešajte sve te tečne sastojke.

Postepeno dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Ako koristite grožđice ili drugo suvo voće, dodajte ih sada i dobro pomešajte.

image 11 4

U veliki tiganj ili lonac stavite dovoljno ulja za prženje i zagrejte ga na srednje jakoj vatri. Ulje je dovoljno toplo kada komadić smese koji stavite u ulje odmah počne da pucketa i da se diže prema površini.

Koristeći dve kašike, oblikujte male kuglice od smese i pažljivo ih stavite u vruće ulje. Pržite fritule u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj, kako bi se ravnomerno pržile. Pržite ih nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa svih strana.

image 11 5

Kada su fritule gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirne ubruse kako bi se ocedile od viška masnoće.

Ohladite fritule nekoliko minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi, piše zadovoljna.rs.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković / Zadovoljna.rs