Fritule su popularna dalmatinska poslastica koja je slična našim uštipcima. Jedu se kao desert ili grickalica, a naročito se vezuju za praznike, Božić i Novu godinu.
Fritule imaju dugu tradiciju prženih kolača u Evropi. Slični recepti nalaze se u italijanskoj, španskoj i francuskoj kuhinji, gde se koriste različiti nazivi i sastojci, ali su osnovna metoda pripreme i ideja slični. U Dalmaciji, fritule su posebne zbog svoje sočne unutrašnjosti i bogatog ukusa, koji dolazi od dodatih začina poput narendane limunove kore i ruma.
U prošlosti su fritule često pripremane kao poslastica za svečane prilike i porodične proslave, što ih čini simbolom topline i zajedništva. Iako su se recepti mogli prilagoditi i menjati kroz vreme, fritule su ostale omiljeni deo dalmatinske kulinarske baštine, s generacijama koje nastavljaju ovu tradiciju.
Mnogi ih porede sa našim uštipcima, navodeći čak da su fritule ukusnije.
Evo jednog tradicionalnog recepta za brzu pripremu fritula.
250 g brašna
2 jaja
150 ml mleka
2 kašike šećera
1 vrećica praška za pecivo (oko 10 g)
1 kašika ruma
1 kašika narendane limunove kore
100 g grožđica (opcionalno, možete koristiti i druge suhe plodove po želji)
Prstohvat soli
Masnoća za prženje (suncokretovo ulje ili mast)
Šećer u prahu za posipanje
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj umutite jaja, dodajte mleko, šećer, rum i limunovu koru. Dobro promešajte sve te tečne sastojke.
Postepeno dodajte tečne sastojke u suve, mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Ako koristite grožđice ili drugo suvo voće, dodajte ih sada i dobro pomešajte.
U veliki tiganj ili lonac stavite dovoljno ulja za prženje i zagrejte ga na srednje jakoj vatri. Ulje je dovoljno toplo kada komadić smese koji stavite u ulje odmah počne da pucketa i da se diže prema površini.
Koristeći dve kašike, oblikujte male kuglice od smese i pažljivo ih stavite u vruće ulje. Pržite fritule u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj, kako bi se ravnomerno pržile. Pržite ih nekoliko minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa svih strana.
Kada su fritule gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirne ubruse kako bi se ocedile od viška masnoće.
Ohladite fritule nekoliko minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Poslužite tople ili na sobnoj temperaturi, piše zadovoljna.rs.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: