Login/Registracija

Prvi slučaj SIJAMSKIH BLIZANACA U JUGOSLAVIJI: “Trebalo je brat da PREŽIVI“ (VIDEO)

Novi segment Lifestyle rubrike “Život priča priče“ započinjemo danas, neobičnom životnom sudbinom Marka Radića, prvog sijamskog blizanca u bivšoj Jugoslaviji.

Ova tema decenijama unazad privlači pažnju javnosti, a za lekare predstavlja veliki izazov, sa kojim su se medicnski stručnjaci novosadske bolnice, suočili 1992.godine kada su na svet došli Miloš i Marko Radić.


Tokom trudnoće Markove mame Ljubice, na ultrazvuku nije bilo naznaka da su u pitanju sjamski blizanci- Pred sam porođaj su lekari to saznali, ali nisu rekli mami jer je bila loše, imala je plućnu emboliju– počinje priču Marko Radić za naš portal, i dodaje da nije bilo lako objasniti taj slučaj, s obzirom da su se i lekari prvi put susreli sa tim.

Iako je Miloš, bio jača beba, preko koje se kako lekari kažu i sam Marko hranio u stomaku, deset dana nakon razdvajanja operacijom, on nije preživeo Imao sam kao mali nekih problema, u periodu od desete do četrnaeste godine, osećao sam da mi fali jedan deo. Pa sam krivio sebe, i pitao se zašto sam ja preživeo a ne on. Ali to su dečija razmišljanja koja sebi nisam mogao da objasnim- iskren je Marko.

Odrastao je kao i sva ostala deca, a njegova različitost nikad nije bila tema podsmeha već radoznalosti kod druge dece i okruženja generalno- Gledao sam na to kao na jedan plus u životu, jer jesam specifičan.


Činjenica kojom su svi fascinirani jeste ta da je Marku srce na desnoj strani, i gotovo da ne postoji osoba koja ga upozna a ne zatraži da mu položi ruku na desnu stranu grudnog koša i oseti otkucaje- Ja toga nisam bio svestan, ali su mi pregledi kod lekara uvek zanmljivi. Naročito studnetima na praksi koji se tu zadese. Recimo kada mi rade EKG, uvek mi stave elektrode na pogrešnu stranu, pa ih ja ispravim– kroz osmeh priča Marko, koji je nesebično podelio svoju priču sa nama.

Celu priču, pogledajte u videu ispod:

Foto: D. Milošević,
Autor: S. Ćulibrk/ T. Bogavac