Login/Registracija

Ovo sigurno niste znali- Jod pomaže kod gripa i prehlade!

Počinje sezona gripa i prehlada. Preti li nam istovremeno talas korone i gripa? Ima li razloga za zabrinutost? Kako spremno sačekati sezonu virusa?  

Ne možemo uvek da izbegnemo viruse, ali treba da brinemo o sebi i uradimo sve što možemo da do zaraze ne dođe. Lekari preporučuju dodatnu brigu o zdravlju, zdravu i redovnu ishranu, dovoljan unos tečnosti i šetnje. Veoma je važno unošenje vitamina, minerala i drugih elemenata presudnih za imunitet. Unos minerala je najbolji  putem hrane i pića. Takav unos je mnogo korisniji nego kada se koriste suplementi.

shutterstock 137327273

Odavno je poznato da je jod neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, ali ono što ne znaju svi, jeste da je jod mineral koji ubija bakterije i viruse.

Zato je upravo sada pravi momenat da ojačamo i sačuvamo imuni sistem unošenjem dovoljnih dnevnih količina joda.

Dr Garry Warren, glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe jednostavno povećavanjem dnevnog unosa joda na  30 mcg/kg u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije – WHO.

Naše telo ne proizvodi jod, nego bi ga trebalo unositi hranom i vodom. Joda ima najviše u morskim plodovima, naročito algama.

Foto: Shutterstock,
Autor: T. Bogavac