Login/Registracija

Neurolozi za očuvanje zdravlja mozga preporučuju ove četiri namirnice

Prirodno je da se vaš mozak menja kako starite. Tokom kasnijih godina života verovatnije je da ćete doživeti promene koje utiču na vaše veštine razmišljanja, planiranja i rešavanja problema, kao i na vaše pamćenje i sposobnost razumevanja složenih koncepata.

I dok se male kognitivne promene smatraju normalnim aspektom starenja, neki ljudi prolaze kroz ozbiljnije kognitivno opadanje povezano sa starenjem. No bez obzira na to trpi li vaš mozak blage ili veće promene, vaša ishrana može igrati veliku ulogu kada govorimo o zdravlju mozga, prenosi Zadovoljna.rs.

Dr Kiran F. Rajneš, neurolog na Univerzitetu Ohio State Wexner Medical Center, otkrio je za Eat This, Not That! koje namirnice odabrati za kognitivno zdravlje.

Riba

„Dve porcije ribe nedeljno su odlične za zdravlje mozga budući da su omega-3 masne kiseline korisne u ponovnoj izgradnji mijelina, izolacije oko mozga“, kaže on. Zapravo, jedno istraživanje iz 2020. objavljeno u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience pokazalo je da konzumacija ribe može poboljšati pamćenje tokom vremena i celokupnu kogniciju i kod zdravih osoba.

Orašasti plodovi

Oni spadaju među najzdravije namirnice i pridonose boljitku celog organizma. Verovatno ni sami niste svesni koliko šaka orašastih plodova može poboljšati zdravlje vašeg mozga. Naime, jedna studija koju je proveo časopis Advances in Nutrition otkrila je da su studenti u dobi od 18 do 25 godina koji su konzumirali 60 grama oraha dnevno imali bolje kognitivne performanse i kritičko razmišljanje od onih koji ih nisu jeli.

Bobičasto voće

Konzumiranje svežeg voća i povrća na dnevnoj bazi je nešto što doktor preporučuje svojim pacijentima jer mnoge od tih namirnica sadrže vitamin C kao i korisne antioksidanse za obnavljanje moždanog tkiva i staničnih membrana.

Osim toga, on posebno preporučuje dodavanje bobičastog voća u ishranu jer ono ima mikronutrijente, mikroelemente i visok nivo antioksidansa koji su korisni za popravak i vraćanje funkcije mozga. Studija objavljena u časopisu Neural Regeneration Research navodi da je redovni unos voća bogatog flavonoidima (sadrži ga bobičasto voće) povezan s odlaganjem Parkinsonove bolesti.

Kurkuma

Ako želite poboljšati ukus svojih jela i usput ojačati zdravlje svog mozga, preporučujemo vam da odaberete kurkumu.

„Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je kao sredstvo protiv starenja, raka i uopšte pomaže u održavanju pamćenja“, kaže doktor.

Foto: Freepik,
Autor: T. Bogavac