Nutricionistkinja sa Harvarda otkrila koje namirnice su glavni uzročnik umora i nervoze

adb8a5f567810029a8ea0873fe0d7efae4cd5b35

Dr Uma Naidu je nutricionistička psihijatrica i ekspertkinja za mozak koja radi na Harvardu. Zato je dobro čuti šta ona ima da kaže o izboru namirnica koje jedemo, piše Zadovoljna.rs.

Kako napominje, pet vrsta hrane nikako ne jede jer, između ostalog, izazivaju umor i stres. Od toga danas manje-više svi patimo, pa ako već simptome možemo donekle da ublažimo, vredi probati.

Suština je u tome da, kada se zbog određene hrane javi upala u crevima, telo i mozak imaju manje energije. I rezultat nije samo taj manjak energije već i rast slobodnih radikala koji oštećuju moždano tkivo.

Kao nutricionistička psihijatrica, uvek izbegavam ovih pet vrsta hrane jer mogu da izazovu umor i stres– kaže doktorka.

ishrana hrana jelo

Ove namirnice su glavni uzročnici umora i nervoze

Prerađena hrana

Konzumiranje nezdrave prerađene hrane poput peciva i gaziranih sokova, koji su puni rafinisanih i dodatih šećera, preplavljuje mozak s previše glukoze. Ta takozvana poplava šećera može dovesti do upale u mozgu i na kraju do lošeg raspoloženja i umora.

Umesto da kupite prerađene naminice, preporučujem da jedete celovitu hranu bogatu hranljivim materijama, poput svežeg povrća i čistih proteina iz govedine i ribe za koju znate da je dobro uzgajana.

Industrijska ulja

Evolucija prehrambene industrije dovela je do razvoja jeftinih, visoko prerađenih ulja od nusproizvoda sa useva. To uključuje kukuruzno ulje, ulje semena grožđa, sojino, suncokretovo i palmino ulje.

Tokom prerade ova ulja postaju neverovatno bogata inflamatornim omega-6 masnim kiselinama, a gube antiinflamatorne omega-3 masti, dobre za zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama imaju veći rizik od depresije u poređenju sa onima koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama-kaže doktorka.

Zato po mogućstvu birajte alternative koje ne izazivaju upale, poput ekstra devičanskog maslinovog ulja ili ulja avokada.

Torta sa tartufima 3

Dodati i rafinisani šećeri

Znamo svi da šećera ima u kolačima i drugim slatkišima, ali mnogi ne znaju da njega ima dosta i tamo gde ga ne očekujemo – u kečapu, prelivima za salatu, pomfritu.

Dodati i rafinisani šećeri pogoršavaju upalu i preplavljuju telo s više šećera nego što mu je potrebno. To može da stvori povećanu anksioznost i nestabilno raspoloženje.

Da biste smanjili žudnju za šećerom, kupujte celovite namirnice koje ne sadrže dodati šećer.

Kada baš poželim nešto slatko, uzmem šaku borovnica ili štanglu tamne čokolade-kaže doktorka.

Pržena hrana

Pržena hrana ubija raspoloženje jer se obično prži u nezdravim mastima i to treba izbegavati.

Poslednjih godina, priča oko masti u ishrani se promenio. Sada nutricionisti prave razliku između loših masti (tj. margarina, hidrogenizovanih ulja), za koje je poznato da izazivaju kardiovaskularne bolesti i druge probleme, i dobrih masti (maslinovo ulje) koje utiču pozitivno na telo.

Veštački zaslađivači

Zamene za šećer su sve češće u hrani za koju tvrde da je zdrava jer navodno pomaže da smanjite unos kalorija.

To je alarmantno jer nauka kaže da mnogi veštački zaslađivači loše utiču na mentalno zdravlje. Još gore, nekoliko studija je pokazalo da veštački zaslađivači mogu biti toksični za mozak jer menjaju koncentracije neurotransmitera koji utiču na raspoloženje.

Zato izbegavajte veštačke zaslađivače i koristite one prirodne, najbolje med.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

Foto: Pixabay,
Autor: S. Č./Zadovoljna.rs