Login/Registracija

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su znakovi da je vašoj kremi za sunčanje ISTEKAO ROK

Dva stručnjaka su za Romper objasnila kako možete da znate da li je zaštitnoj kremi istekao rok trajanja i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao.

Ističe li rok kremi za sunčanje sa zaštitnim faktorom?

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i stoga zahteva određivanje datuma isteka. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko jer je datum isteka stvarno bitan. “Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Važno je zapamtiti da, ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje”, kaže za Romper dr Marisa Garšik, csertifikovana dermatolškinja, a prenosi N1.ba.

Šta se događa ako koristim kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s istekom roka trajanja, možda ćete to otkriti na teži način – lakše ćete izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju. “Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja raka”, kaže Endži Silal, pomoćnica lekara u Advanced Dermatology PC-ju. Garšik kaže da krema za sunčanje s istekom roka trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti efikasna, što može povećati rizik za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca. Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će pridoneti iritaciji ili osetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka koji su istekli.

Kako mogu otkriti rok trajanja kreme za sunčanje?

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante. “Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima mogu trajati duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi s rokom trajanja. Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je podalje od sunca”, objašnjava Gašhik.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Čumić/ Zadovoljna. rs