Login/Registracija

Najskuplje lazanje koštaju neverovatnih 100 dolara: Nećete verovati od čega se prave

Lazanja je široka, ravna testenina, verovatno jedna od najstarijih, a danas i jedna od najpopularnijih na svetu. Jede se u svim delovima sveta, ima i svoju luksuznu varijantu, ali i još mnogo zanimljivosti koje se vežu za njega.

Rodno mesto lazanje je Italija!

Kao i kod većine drugih vrsta testenina, sama reč se koristi u množini – lazanje. Rodno mesto im je Italija, tačnije region Emilija-Romanja. Tradicionalno, testo u južnoj Italiji se pripremalo i sa grizom i vodom, a u severnim krajevima, gde griz nije bio dostupan, sa brašnom i jajima.

Lazanje nisu jelo nego lonac

Prvobitno, u Italiji, reč „lazanje“ nije se odnosila na hranu. Reč „lazanje“ odnosila se na lonac u kome se kuvala hrana. Smatra se da reč „lazanje“ za lonac potiče od grčke reči za „komorski lonac“.

Prve lazanje su bile bez paradajza

Najraniji poznati recepti za lazanje potiču iz 13. veka. U to vreme paradajz nije bio poznat Evropljanima. To znači da ga nisu mogli koristiti u receptima. Međutim, u zavisnosti od recepture, oduvek se koriste različiti sirevi.

Uslov za pravljenje lazanja- kuvanje testa

Kuvanje testa je nekada bilo uslov za pravljenje lazanja. Sada postoje kore koje ne moraju da se kuvaju pre prečenja. Odlične su jer omekšaju u rerni, ali je apsolutno neophodno spojiti ih sa velikim količinama sosa da bi se kore natopile i „skuvale“ dok su u rerni.

Legenda o Garfildu

Najpoznatiji deo legende o lazanjama je onaj o mačku Garfildu koji živi da bi jeo ovo ukusno jelo i sve u životu podređuje tome. Čak, kako je otkriveno u crtanom specijalu „Garfildovih devet života“, ovaj popularni mačak rodio se u restoranu „Mama Leoni“ i odmah pojelo sve lazanje na koje je naišao!

Najveće lazanje teže od automobila!

Najveće lazanje u istoriji imale su 4.865 kg i napravili su je Magillo Restaurant i Macro Supermarket iz Poljske u junu 2012. Obaranje rekorda je napravljeno tokom UEFA Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. u Poljskoj i napravljen je u gradu u kome je boravila reprezentacija Italije. Oko 5.000 ljudi prisustvovalo je pravljenju ovih lazanja.

Najskuplje lazanje na svetu služe se u Las Vegasu u Portofinu u Miražu. To su lazanje „Dijamant i zlato“ i jedno parče košta 100 dolara. Prave se od slojeva testenine punjenih vrganjima, iberiko šunkom i pršutom iz Parme, kao i parmiđano-ređanom od 24 meseca, bivoljom mocarelom i kobe bolonjezom koji se malaze između svakog sloja kora.

Foto: Pixabay,
Autor: Nova.rs