Login/Registracija

Mit ili istina? Saznajemo da li je plenk zaista najbolja vežba za celo telo

plank ge0ace9a10 1280

Plenk izazov je već nekoliko godina izuzetno popularan na profilima s društvenih mreža koji se bave fitnesom. To je vežba koja se oslanja na snagu i kratkoročni otpor kako bi stabilizovala trup i smanjila stomak.

Takođe je jedna od najpoznatijih i najosnovnijih vežbi za razvoj trbušnih mišića.

„Pomaže u efikasnom toniranju poprečnog, kosog i karličnog dna“, kaže sportski trener Anuk Hamel. Ova zategnuta područja će poboljšati držanje i sprečiti bol u leđima.

„Što su naši trbušnjaci jači, to više pomažu u održavanju naše težine. Ovo posebno smanjuje rizik od upale i bolova u donjem delu leđa“, kaže doktorla Viktorija Čajkovski.

plank gf61394a3f 1280

Plank izazov: O čemu se radi?

Izazov obećava da ćete za samo četiri nedelje dobiti ravan, mišićavi stomak. Na društvenim mrežama hashtag „plank izazov” ima više od 3 milijarde pregleda na TikTok-u.

Pokrenut 2015. godine od strane američkog trenera Ane Kajser, ovaj izazov se sastoji od izvođenja planka skoro svaki dan tokom mesec dana, postepeno povećavajući minutažu. Jedina dozvoljena pauza je jedan dan odmora nedeljno.

Zapravo, postoji više verzija izazova. Najčešći predlaže da počnete sa plankom od 20 sekundi i dostignete 300 sekundi, ili pet minuta, 30. dana. Međutim pravo pitanje je da li vežbanje sa ovim pravilima zaista daje te rezultate tako brzo?

kettlebell gb9c14b9c1 1280

Da li izazov funkcioniše?

Pretpostavimo da ovaj TikTok izazov, za razliku od mnogih drugih ne boli ako se vežba pravilno. Međutim postoji jedno ALI.

Plank izazov je koristan, ali nedovoljan trening. Da biste videli vidljive rezultate na svom stomaku, preporučuje se da kombinujete ovaj izazov sa vežbama za jačanje mišića i kardio treningom, koji će sagoreti kalorije i masti. Na primer, uzimanje časova pilatesa za izgradnju mišića može biti od pomoći Ili hodanje, odnosno između 7.000 i 10.000 koraka dnevno.

Prema rečima doktorke Viktorije Čajkovski, estetski rezultati plank izazova su veoma ograničeni i to posebno iz jednog razloga.

Površinski mišići stomaka koji izgleda privlačno jedva da se rade u ovom izazovu, prenosi Zadovoljna.rs.

„Često izvođenje vežbe može dovesti do blagog smanjenja obima struka zahvaljujući toniranju poprečnog mišića. Ali, ovo neće biti dovoljno da dobijete trbušnjake koji su jako vidljivi“, zaključuje doktorka.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Č./ Zadovoljna.rs