Login/Registracija

Kako što manje raditi, a kidati na poslu? Probajte PARETO PRINCIP

Kada ste umorni i želite što pre završiti neki posao, isprobajte i analizirajte Pareto princip u vašem životu. 

Vilfredo Federiko Damaso Pareto rođen je u Italiji 1848. Bio je filozof i ekonomista. Legenda kaže da je jednog dana primetio da je samo petina mahuna u njegovoj bašti proizvela većinu zdravog graška. Ovo zapažanje ga je navelo na razmišljanje o neravnomernoj raspodeli. Razmišljao je o bogatstvu i otkrio da je 80% zemlje u Italiji u vlasništvu samo 20% stanovništva. Istraživao je različite industrije i otkrio da 80% proizvodnje obično dolazi iz samo 20% kompanija. Tako je došao do zaključka da 80% rezultata dolazi iz samo 20% akcije.

Pravilno identifikujući minimum važnih radnji, možete brzo dobiti značajan deo planiranog rezultata, dok će dalji napori biti neefikasni i, najverovatnije, neopravdani.

Kako Pareto princip primeniti u životu

U većini zemalja oko 80% njihovog bogatstva pripada oko 20% stanovništva, 80% uspeha kompanije zavisi od 20% zaposlenih. U trgovini i uslugama 80% celokupne dobiti donosi samo 20% kupaca, osoba provodi 80% svog vremena u društvu 20% ljudi koje poznaje, 20% pročitanih knjiga, po pravilu, donosi 80% koristi ljudskom razvoju. Preostalih 80% oduzima puno vremena i može oštetiti vid. Naravno, ovo nije matematički precizna formula, ali suštinski stvari zaista tako funkcionišu.

Ako želite da isprobate Pareto princip za svakodnevne situacije, lako možete pronaći potvrdu principa 80/20.

Na primer, imate pet atraktivnih poslovnih odela, ali ujutru ruke i dalje posežu za istim – tamno sivim sa prugama. Ista je priča sa cipelama – police pucaju, a u upotrebi je samo nekoliko modela. Ili, recimo, vi i vaš supružnik, uspešan poslovni čovek, uspeli ste da postanete srećni vlasnici luksuznog 15-sobnog stana, ali 80% vremena provodite u spavaćoj sobi, u dnevnoj sobi gledajući televiziju i u kuhinji (prebrojite preostali procenat). Ili jednostavno uzmite svoj pametni telefon i shvatite koliko je aplikacija učitano i koliko ih zapravo koristite.

Isprobajte, analizirajte kakav je odnos sa Pareto principom u vašem životu – zaista je fascinantno.

Šta je tu korisno?

Pored toga što je kognitivan, zabavan i filozofski, princip 80/20 ima i potencijal. Zamislite kako se ova veza uklapa u vaš radni vek i shvatićete da Pareto zakon može olakšati radni život.

Upozorenje o spojleru: Pravilo 80/20 može da smanji 4/5 vašeg rada. Na primer, na rukovodećem ste položaju i stalno se suočavate sa problemom ograničenih resursa, pokušavate da optimizujete svoj doprinos procesu, pažnju na različite projekte u kojima ste uključeni, ukupan tempo rada i timski napor. Koristite Pareto princip da odredite koji su ciljevi najvažniji u ovoj fazi, a koji su zaposleni produktivniji od ostalih. Kada shvatite šta je važno, prenesite ovlašćenje vrednim kolegama i usredsredite se na postizanje svojih prioritetnih ciljeva. Sa ostalim stvarima (uključujući neefikasne zaposlene) može se postupati opušteno.

Da li ste slobodnjak? Utvrdite kupce koji plaćaju bolje i stabilnije i prvo obavite posao umesto njih. Ovo je vaših 20% rada, što vam donosi 80% prihoda. Naravno, ne treba stavljati „sva jaja u jednu korpu“ – previše kategorična diverzifikacija može dovesti do kreativnog sagorevanja i gubitka korisnih (iako dugoročno) kontakata.

Da li ste redovni zaposleni u kompaniji? Procenite koliko je vašeg radnog opterećenja odgovorno za 80% zadataka za koje ste generalno plaćeni. Koja dostignuća i sposobnosti posebno cenite od pretpostavljenih i kolega? Kada otkrijete da 20% vašeg napora pokreće vašu efikasnost, možete se maksimalno usredsrediti na to bez stvaranja frke oko izgubljenog posla. Posao će vam biti radost, jer će nestati nepotreban stres, a zauzvrat će biti predvidiv raspored, vreme za pauze i večernju jogu.

Racionalni Pareto princip primenljiv je čak i na sferu ljubavi, koja je na prvi pogled potpuno iracionalna. Kojih 20% vaših (i njegovih) postupaka izaziva 80% problema u vašoj vezi? Koji su bili onih 20% razgovora koji su vas zbližili 80%? Da li ste odgovorili? Sada razmislite kako da optimizujete i ove proporcije, piše Zadovoljna.rs

Foto: pixabay,
Autor: G. Online