Login/Registracija

Kako smršati bez dijete – najzdraviji načini

Pred mnogima se tokom života često pojavi problem: kako smršati, a ne naškoditi svom zdravlju?

Postoji mnogo modernih dijeta koje obećavaju brzo gubljenje kilograma – ali se osećate gladno i iscrpljeno. Takođe, kilogrami se brzo vrate. Ali kakva je korist od gubitka težine samo da biste je ponovo dobili?

Da biste trajno zadržali vitkost, najbolje je da gubite težinu polako. I mnogi stručnjaci kažu da to možete učiniti bez odlaska na dijetu. Umesto toga, ključ je da jednostavno promenite svoj životni stil.

Ovo su neki saveti koji su odgovor na pitanje kako smršati.

Više biljne ishrane, manje mesa

U povrću, voću i žitaricama se krije odgovor na pitanje kako smršati. Knzumiranje puno niskokaloričnog voća i povrća stiskuje drugu hranu koja ima više masti i kalorija.

Pomerite meso sa sredine tanjira i nagomilajte povrće. Ili pokušajte da započnete ručak ili večeru salatom od povrća ili činijom supe na bazi bujona.

Vaša ishrana će biti obogaćena vitaminima, mineralima, fitonutrijentima, vlaknima, a ako se zasititie ovim hranljivim namirnicama, nećete posezati za slatkišima.

Obavezni proteini

Dodavanje izvora nemasnih proteina ili proteina sa niskim sadržajem masti svakom obroku i užini će vam pomoći da se duže osećate siti, tako da je manja verovatnoća da ćete se prejedati. Kako smršati konzumacijom proteina?

Recimo, pojedite porciju orašastih plodova, puter od kikirikija, jaja, pasulj ili nemasno meso.

Stručnjaci takođe preporučuju da jedete male, česte obroke i grickalice (svaka 3-4 sata), kako biste održali stabilan nivo šećera u krvi i izbegli preterano konzumiranje hrane.

Pazite šta pijete

Zaslađena pića gomilaju kalorije, ali ne smanjuju glad kao što to čini čvrsta hrana. Zato su loš izbor za one koji traže načine kako smršati.

Utažite žeđ vodom, mineralnom vodom sa citrusima, obranim ili nemasnim mlekom ili malim porcijama čistog voćnog soka. Popijte čašu hranljivog i niskokalorijskog smutija od povrća ako ogladnite između obroka.

Pazite na alkohola koji ima jako puno kalorija. Ako ste skloni da popijete čašu ili dve vina ili koktel tokom dana, ograničavanje alkohola na vikend može biti velika ušteda kalorija.

Smanjite porcije

Većina porcija koje se služe iu restoranima i kod kuće veće su nego što vam je potrebno. Koristite merne čaše da biste kontrolisali svoje uobičajene veličine porcija i poradite na tome da ih smanjite.

Dobijate trenutnu kontrolu porcija koristeći male činije, tanjire i šolje. Nećete se osećati uskraćeno jer će hrana delovati kao da je ima u izobilju.

Ne preskačite doručak

Navika koja je zajednička mnogim ljudima koji su smršali je doručak svaki dan. Mnogi ljudi misle da je preskakanje doručka odličan način da smanje kalorije, ali obično na kraju jedu više tokom dana.

Ako je vaš cilj pronalazak idealnog načina kako smršati, jedite iniju žitarica od celog zrna prelivenih voćem i mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti za brz i hranljiv početak dana.

Više šetajte

Tokom dana, učinite sve što možete da budete aktivniji – hodajte dok razgovarate telefonom, izvodite psa u dodatnu šetnju i marširajte u mestu tokom televizijskih reklama.

Idite stepenicama kad god je to moguće. Umesto da idete pokretnim stepenicama, idite običnim da biste povećali broj pređenih koraka.

Idite u šetnju sa svojom porodicom posle večere. Zajednička šetnja je odlična prilika da povećate broj svojih dnevnih koraka, kao i da negujete bolje veze sa svojim voljenima.

Da li se družite sa prijateljima tokom vikenda? Zašto ne predložite aktivnost kao što je istraživanje nekog dela grada ili planine? Tako ćete otkriti nove, zabavne načine kako smršati.

Foto: Pixabay,
Autor: I. Ankić/Zadovoljna