Login/Registracija

Kako da napravite sami lekovita ULJA za KOŽU LICA

Lekovito dejstvo biljaka ljudima je bilo poznato od davnina, iako se čini da se ponovo koristi poslednjih par godina sve češće i postao apsolutni trend. Maceracija je tehnika konzervacije biljnog materijala – kada se u ulju izdvoje lekovite materije, biljni materijal se baca i koristi se proceđeno obogaćeno ulje.

U nastavku teksta možete da pročitate recepte za ovaj prirodan lek koji će učiniti da vaša koža, stalnim korišćenjem, izgleda besprekorno. Biljni materijal koji se koristi bi trebalo da bude ubran daleko od zagađivača, a može se koristiti koren, list, cvet u zavisnosti od biljne vrste i namene ulja.

Uz pomoć ulja divlje ruže vraća se vlažnost kože, te ona postaje meka i hidrirana. Na ovaj način ublažava se suvoća, perutanje i svrab kože, a zadržava se njen mladoliki izgled. Ovo ulje se priprema tako što se prosušene latice preliju uljem i ostave na suncu tokom 30 dana. Nakon toga procedi se i prelije u tamne bočice.

Ružino ulje se koristi u kozmetici i najvažniji je čuvar lepote i mladosti kože. Koristi se za tretmane protiv bora i strija. Preporuka je da se nanosi svako veče.

Jedno od najpoznatijih i najdelotvornijih ulja u borbi protiv bora je ulje od smilja. Ovo ulje nije slučajno dobilo naziv „besmrtnica“. Eterično ulje smilja se dobija destilacijom vodenom parom, a ekstrakt koji smo dobili je aromatična tečnost, koja, iako se naziva uljem, nije masno ulje. Eterična ulja ne nanosimo bez razređivanja na kožu – ona se uvek otapaju u nekom biljnom (masnom) ulju pre dermalne aplikacije.

Takođe, za kožu je jako korisna kamilica. Sigurno ste bezbroj puta I čuli za to. Macaret od kamilice deluje umirujuće,a za ovaj recept možemo da koristimo osušene cvetove kamilice koji se stave u starilisane tegle i preliju maslinovim uljem. Posudu treba postaviti na mesto gde je izložena dejstvu sunca tokom dana. Svaki dan teglu otvoriti, promešati sadržaj, a sa poklopca obrisati nakupljenu vlagu. Maceriranje traje najmanje dve sedmice. Ulje je odlično za tretman kože.

Kako biste sami napravili ulje kamilice kod kuće, potrebno vam je nekoliko stvari.

  • ½ šolje sušenih cvetova kamilice
  • 250 ml maslinovog ulja
  • 1 supena kašika vitamina E
  • ¼ kašike ekstrakta ruzmarinovog ulja
  • 2 staklene tegle za poklopcima
  • Daska za seckane
  • Plastični levak
  • Cediljka
Foto: Pixabay,
Autor: S. Ćulibrk