Login/Registracija

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA: Ovo je najbolji savet za mršavljenje

Dijete su nešto od čega svi bežimo, ali im i često pribegavamo kada preteramo u hrani i piću. Najnovija istraživanja su pokazala kako dijete utiču na psihičko stanje čoveka. 

Mnoge popularne dijete su zasnovane na ignorisanju osećaja gladi – na primer, kada se broje kalorije ili jede samo u određeno doba dana. Ali slušanje svog apetita  što se zove intuitivno jedenje – bolje je za naše psihičko i fizičko zdravlje, pokazuju istraživanja. U jednoj studiji, oni koji su jeli intuitivno bili su vitkiji i zadovoljniji svojim telom, za razliku od onih koji su ograničili unos hrane.

U studiji, više od 6.000 odraslih osoba iz osam zemalja odgovorilo je na pitanja o samopoštovanju i indeksu telesne mase (BMI). Naučnici su posmatrali tri stila ishrane – intuitivan, emocionalan i restriktivan. Emocionalna ishrana je odgovor na unutrašnje znakove kao što su osećaj stresa ili tuge. Restriktivna ishrana je strogo ograničena sa ciljem gubitka težine. Analiza je pokazala da što više ljudi jedu intuitivno, to su bili srećniji. Takođe su imali veće samopoštovanje i manju težinu.

Vodeća autorka dr Šarlot Marki, sa Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju, rekla je: „Kulturne poruke stalno sugerišu da je važno da ignorišemo znake gladi i sitosti našeg tela, ali čini se da je poverenje u telo i jedenje kada osećamo glad bolje za naše psihičko i fizičko zdravlje. Ovo istraživanje je u skladu sa dokazima da je dijeta neefikasna i često kontraproduktivna“. Druga, ranija studija je pokazala da je glad povezana sa većim nivoom besa i razdražljivosti, kao i nižim nivoom zadovoljstva.

Foto: Pixabay,
Autor: Grand.Online