Login/Registracija

Istraživanja su pokazala: Ovo cveće je otporno na sve vremenske uslove

Volite cveće, ali nemate mnogo iskustva u gajenju? To ne mora da bude problem uz biljke koje su otporne, a ujedno i lepe. A u susret letu, ako je vaša bašta ili terasa dobro osunčana, pojedine vrste će se jako dobro uklopiti jer vole sunce, a i daće živost vašem prostoru.

Lantana

Ovo veselo cveće dolazi u raznim bojama. Najbolje uspeva kada ima najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Neke sorte imaju prelepe raznobojne cvetove poput onih sa najlepših slika na Instagramu. Ima i jednobojnih ako više volite svedenije ukrase.

Ovo cveće takođe dobro podnosi toplotu i dobar je izbor za dekoraciju prostora tokom vrelih meseci.

Zvezda padalica

Zvezda padalica je još jedno cveće koje voli sunce. Poreklom je iz južnog Teksasa i severnog Meksika tako da voli vruće, suve uslove. S druge strane, ne odgovaraju joj velika vlažnost ili previše mokro zemljište.

Posadite zvezdu padalicu u suvo, dobro drenirano zemljište i dajte joj puno sunca i vratiće vam mnogostruko.

Kada se jednom lepo ugnezde na vaš balkon ili u baštu, zvezde padalice uspevaće nedeljama bez mnogo kiše. Ne tolerišu mraz, pa ih posadite iz semena i presadite napolje kada zima prođe.

Ova biljka niskog rasta najbolje izgleda duž ograda ili u visećim korpama jer će tako najbolje do izražaja doći njeni sitni cvetovi i mirisno pernato lišće.

Zanimljivo je da i neki leptiri koriste ovo cveće za nektar, pa je moguće da ćete i njih imati kao posetioce ako posadite zvezde padalice.

Vinka

Vinka je kompaktna biljka koja naraste do 40 cm. Ima bujne cvetove koji mogu da budu u više nijansi poput bele, roze, crvene, ljubičaste. Vinka nije zahtevna i ne treba joj mnogo brige.

Dobro se snalazi na jakom suncu, ali može da bude i u delimičnoj senci. Može da podnese sušu, iako najbolje cveta uz redovno zalivanje.

Divno će izgledati i u saksijama i u zemlji, u dvoruštu.

Penstemon

Penstemon je sjajan izbor za dvorišta i terase koji su uglavnom na suncu jer je vrlo otporan na toplotu i žegu, a svojim divnim cvetovima ulepšava svaki prostor u leto.

Raznih je nijansi, od svetloroze, pink, ljubičaste i crvene, u zavisnosti od vrste.

Ova biljka će vam oprostiti i ako je zanemarite, važno joj je samo da bude od starta u dobro dreniranom zemljištu, da ima sunca i da povremeno dobija vodu tokom leta.

Egipatska zvezda

Egipatske zvzede su uglavnom jednogodišnje biljke, ali mogu da prežive i zimi ako nisu na mrazu.

Lako se uzgajaju, a njihovi grozdovi sićušnih zvezdastih cvetova prepuni su nektara, pa najrazličitiji leptiri vole da ih posećuju.

Možete da ih držite i na direktnom suncu i u poluhladu, redovno je zalivajte i biće vam uspešne i u saksijama i u zemlji.

Hajdučka trava

Hajdučka trava je vrlo otporna i raste čak i na jako lošem zemljištu. Izrašće u visoku, žbunastu biljku sa krupnim zlatnožutim cvetovima koji se pojavljuju početkom leta. Važno je da na biljkama redovno uklanjate uvele cvetove kako bi one kontinuirano cvetale još lepše.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna