Istina o gaziranoj vodi: Čaša ili dve dnevno imaju sledeće efekte

water 2315559 1280

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih tvari od ostalih voda. U zavisnosti od sadržaja natrijuma, hlorida, kalcijuma, joda, kalijuma i drugih elemenata,  definisan je njihov ukus i brojna lekovita svojstva na organizam.

Preporučuju se kod  fizičkih aktivnosti, pojačanog znojenja, te kod već izražene dehidratacije organizma.

bottle 2032980 1280

Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke: pomaže u smanjenju prekomerne telesne težine, olakšava pražnjenje stolice, poboljšava funkciju bubrega, regulaciju telesne temperature, koncentraciju i podstiče raspoloženje.

PH gazirane vode je 3-4, što znači da je blago kisela.

Međutim, pijenje kiselog napitka poput gazirane vode ne čini vaše telo kiselijim, već ga alkalizuje.

Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin deluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda deluje na povećanje leptina i povećava osećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.

water 3853492 1280

Gazirana voda stimuliše iste nervne receptore kao senf, stvarajući prijatan osećaj zalivanja u ustima koji aktivira naše reflekse gutanja. Zato čaša ili dve gazirane vode može da ublaži posledice upale grla.

Dijetetičari na čuvenoj Mejo klinici, Dženifer Nelson i Katerina Zeratski, kao i Dženifer MekDanijel, stručnjak za ishranu sportista, ističu da je gazirana voda povoljna za naše zdravlje.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Grand