Domaći recept s mlekom koji štiti i oživljava sobne biljke

Ako volite da sadite biljke i brinete se o njima, sigurno ste se barem nekoliko puta susreli s biljnim vašima, gljivicama i ostalim dosadnim štetočinama koji se često pojavljuju na lišću, laticama i stabljikama biljaka, prenose joj bolesti i nagrđuju izgled.

Osim što je mleko još uvek vrlo rado korišćena prehrambena namirnica, veoma je korisno u đubrenju i zaštiti biljaka svih vrsta – od cveća, preko začinskih biljaka do povrtnih sadnica.

e8d0eb42f134e440a9c36b72e633cabda0738251

Naime, mleko je bogato hranjivim materijama poput kalcijuma, kalijuma, sumpora, magnezijuma, gvožđa i drugih vitamina i minerala koji podstiču rast i poboljšavaju imunitet biljaka, prenosi zadovoljna.nova.rs.

Za biljke se najčešće koristi kravlje mleko koje može da pomogne u borbi protiv patogenih mikroorganizama, insekata, gljivica, kao i za podsticanje rasta. Nakon tretiranja biljaka mlekom na njima se stvara tanki sloj koji ih štiti od navedenih organizama, odnosno on sprečava prodiranje organizama u biljku.

Mleko je najkorisnije za povrće koje je neretko izloženo svakojakim štetočinama, ali zapamtite da njime tretirate samo lisnate delove, nikako plodove. Osim toga, mleko se može koristiti i za zaštitu sobnih biljaka, ali izbegavajte da prskate suve biljke poput kaktusa.

f2370ab5f1c9983684823819db036c006b9da97a

Iako je i termički obrađeno mleko, kakvo nalazimo u prodavnicama, dobro za ovu svrhu, sirovo mleko pokazaće najbolje rezultate. Mleko čak možete dodati zemlji u koju sadite biljku.

Priprema mleka za biljke

Mleko se za zaštitu biljaka koristi u razmeri 1:10 – jedan deo mleka, 10 delova vode. Za prskanje vam može poslužiti dobro oprana bočica sa prskalicom. Mleko je još efikasnije ako mu se doda malo sode bikarbone koja će posebno dobro zaštititi krompir od krompirove zlatice.

37e22a415cbf8f57acbb3dfbdb24e23c425d7b5f

Dakle, treba vam:

· 1 l mleka

· 10 l vode

· 1 kašika sode bikarbone

Sve sastojke dobro promešajte dok se soda ne rastopi i sipajte u bočicu sa prskalicom. Preparat možete sipati na zemlju oko biljke ili njime prskati lišće. Nakon pola sata proverite lišće i uklonite višak mleka vlažnom krpom kako biste sprečili pojavu gljivične bolesti.
Savet:

Ne preterujte sa količinom mleka, jer bi moglo da izazove sušenje pa čak i buđanje biljke. Takođe, izbegavajte bilo kakvo mleko sa dodacima.

Foto: pixabay,
Autor: T. Bogavac/zadovoljna.rs