Login/Registracija

Da li ste znali? Ovo je ubedljivo najgora hrana za dečji mozak

c6b76d1a526649595c9f53230ad84a70629d8aa0

Istraživači sa Univerziteta „Western“ pregledali su više od 100 različitih studija da bi doneli zaključak. Studije koje su proučavali istraživale su kako loš izbor hrane može uticati na decu i mozak adolescenata, piše Eat This.

Prema izveštaju za 2020. objavljenom u „The Lancet: Child & Adolescent Health“, apsolutno najgora vrsta hrane za mozak vašeg deteta je brza hrana. Nažalost, iskustvo govori da mnogi roditelji u Srbiji baš ovu hranu daju deci, posebno kad su van kuće.

6e707c8fd12139fd047367d29bdeff9d0fa403b9

Lancet izveštaj je pokazao da deca i tinejdžeri konzumiraju veoma velike količine kalorične nezdrave hrane, što negativno utiče na razvoj njihovog mozga. To je uglavnom zato što mozak adolescenata još uvek razvija svoj frontalni režanj, deo mozga koji je odgovoran za pamćenje, pažnju i kontrolu impulsa.

rema studiji, dejstvo brze hrane na razvoj frontalnog režnja može negativno uticati na sposobnost deteta da samoreguliše svoj izbor hrane.

Ovaj izveštaj takođe naglašava da veća konzumacija brze hrane dovodi do nezdravih izbora ishrane kasnije u životu, što može doprineti gojaznosti.

hrana

Studija iz socijalne psihijatrije i psihijatrijske epidemiologije otkrila je da je loš kvalitet ishrane adolescenata takođe povezan s većim slučajevima depresije. A nova studija sa Univerziteta „Džordžija“ pokazala je da povećana konzumacija dodatog šećera u detinjstvu može dovesti do oštećenja pamćenja u odraslom dobu. Međutim, ova studija je sprovedena na miševima, tako da je potrebno još istraživanja.

Recenzija iz 2017. godine navodi da zdrava ishrana za razvoj deteta uključuje obilje proteina, ugljenih hidrata (ne rafinisanih), zdravih masti, gvožđa, vitamina A, C i D i vitamina B.

„Medical News Today“ predlaže da detetu nudite hranu poput lisnatog povrća, grčkog jogurta, masne ribe i jaja. Navedene namirnice smatraju se delom zdrave ishrane za mozak deteta.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna.rs