Login/Registracija

Da li pijete DOVOLJNO VODE? Uradite test od dve sekunde i saznajte

Tokom letnjih vrućina, ali i inače, važno je da pijemo dovoljno tečnosti.

A kako da znamo koliko je to dovoljno?

Nedavno se na TikToku pojavio jednostavan test kojim se lako može proveriti dobija li naš organizam dovoljno vode. Video je objavio lekar Karan Rangarajan, hirurg u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji.

– Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste više hidrirani, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vreme da se vrati u normalu– rekao je dr Rangarajan, prenosi Zadovoljna.rs.

Boja urina

Takođe, stručnjak za ishranu i velnes Samanta Kaseti kaže da se ovaj test često koristi u zdravstvenim ustanovama kako bi se brzo procenilo treba li pacijentu više tečnosti, pogotovo kada nema dovoljno vremena za procenu laboratorijskih testova ili drugih mernih podataka.

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije. Elastičnost kože smanjuje se i recimo kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana.

Takođe, kod bolesnika s malim volumenom krvi test štipanja kože takođe može imati smanjenu tačnost. Oko 70 odsto osoba koje pate od dugotrajnog kovida ima autonomnu disfunkciju nervnog sistema i mogu imati nizak volumen krvi, pa ovaj test nije koristan za takve osobe kao ni one s poremećajima vezivnog tkiva.

Ne vidim štetu u korišćenju ovog testa kao jednog načina procene hidratacije- rekla je nutricionistkinja Ketrin Pajper.

Kao dijetetičarka preporučuje praćenje boje urina kako bismo bili sigurni da smo hidrirani. Urin bi trebalo da bude svetložute boje ili boje svetle slame. Taman urin je, između ostalog, znak da treba da pijete više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne dobijate dovoljno tečnosti uključuju osećaj žeđi, suvu kožu ili suva usta, izostanak znojenja ili mokrenje ređe nego inače.

Foto: Instagram,
Autor: T. Bogavac