Login/Registracija

BEZ FOTOŠOPA, MOLIM!

Teror mladosti i fotošopirane lepote utiču na sve nas, u tom svetu odgajamo našu decu, prepunu frustracija. Pre nekoliko nedelja nas je dočekala vest da je u Norveškoj izmenama zakona o oglašavanju i marketingu predviđeno retuširanje i dorada slika koje se objavljuju na društvenim mrežama moguća samo ukoliko se naznači da su fotografije sređivane u fotošopu ili kroz filtere. Razlog za uvođenje ovakvog pravila je očuvanje mentalnog zdravlja i samopouzdanja građana. Većina nas je to komentarisala, pitala se kako bi izgledali ljudi u Srbiji da se uvede takav zakon uz obaveznu konstataciju da kod nas tako nešto gotovo je nemoguće uvesti.

Budimo realni – volimo nerealnu stvarnost i dozvoljavamo da postajemo deo toga, makar i neposredno. Pre dve večeri prijatelj mi govori da čak koristi tri aplikacije kako bi doterao svoju liniju, uz kontataciju da onda ne mora da ide u teretanu, jer pobogu, trbušnjake možete i da nacrtate. Da! Da nacrtate. Nisam mogla da sakrijem iznenađenje, šok i tugu jer nas ubiše kompleksi. Taj moj prijatelj je, da se razumemo, jako lep muškarac, ali voli sebe da “provučе“ kroz tri aplikacije da bi bio podoban za instagram pistu.

Na meti se nedavno našla Kristina Kovač koja je napravila pravu revoluciju. Kada je kantautorka na društvenim mrežama objavila fotografiju sa maloletnom ćerkom sa letnjeg odmora, nije mogla da nasluti da će napravi pokret koji se bori za prava da izgleda kako izgledamo. Da se ne sramimo svojih godina i svega što one nose sa sobom. Ova kampanja sa Kristinom Kovač je mnoge sama pronašla, jer je sve više mladih devojaka koje se upoređuju sa devojkama sa naslovnice. A znate i sami, to su naslovnice. Koji je to trenutak da nas odvuče od te činjenice. Ne pitam, samo konstatujem.

Sada je na meti Sara Džesika Parker, koja je uvek ležerno koračala u svojoj koži. Tako je i sada proslavljena glumica fotografisana. Potpuno racionalna i svesna života u jednom intervjuu je izjavila – Da, starim Bože, stalno starim! To je poput uvenuća cveća. To se događa pred našim očima, ali šta mogu da učinim?

Neki su osvešćeni, oni labilniji koji nisu se samoprihvatili beže u svet fotošopa bez apsolutne odovornosti prema mladima koji to gledaju, razvijaju komplekse jer ne izgledaju kao oni ili oni. Ovde govorim o mnogim javnim ličnostima, i osobama koje imaju veliki uticaj na instagramu pre svega. Naše influenserke, koliko znam, nisu toliko smele da objave fotografiju koja prethodno nije provučena kroz filter ili fotošop. Međutim, Karina Arbi, jedna od najpopularnijih blogerki u Australiji, kroz seriju fotografija dočarava varljivost Instagrama i moć filtera, dobre poze i fotošopa, pa uči žene da vole svoje telo u svim izdanjima i prihvate da je ono promenjivo, da dolazi sa nesavršenostima i da ga celulit, opuštena koža ili naduven stomak ne čine ružnim.

Nije poenta da ne ugledamo lepo, da se ne trudimo da zadržimo zdravlje i mladalački izgled što je duže moguće, ali ne zato što se tako forsira na društvenim mrežama, već zato što mi tako želimo. Bez pritiska javnosti da izgledamo kako neko smatra da treba, ne zbog straha od komentara, ne zbog ljubavnog partnera, šefa … samo zarad naše želje i u onoj meri koliko možemo i želimo. Sa prihvatanjem sebe, svog tela i činjenice da se godinama menja i koža i telo. I sve to naravno, bez fotošopa! 

Foto: Instagram,
Autor: S. Ćulibrk