Bujurdi je toplo grčko predjelo kome retko ko može da odoli, zbog čega se godinama nalazi na svakoj većoj trpezi u Solunskoj regiji, gde je i nastao.
Pripremite ga svaki put kad želite da popravite sebi dan jer nema toga što sir koji se topi pod nepcima ne može zalečiti. A ako je u sve to pomešan paradajz i maslinovo ulje imaće i krajnje oslobađajući antistres efekat.
Sastojci:
-200 g feta sira ili sličnog ovčijeg, kozjeg belog sira,
-50 g žutog tvrdog sira poput kačkavalja izrendan ili na kockice isečen,
-1 paradajz isečen na sitne kockice,
-3 kašike maslinovog ulja,
-1/2 kašike origana i
1 ljuta sveža zelena paprika feferonka sitno iseckana (ako ne volite ljuto, slobodno preskočite, a možete dodati i jednu običnu papriku).
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Uzmite veći komad alu-folije, preko nje stavite i komad pek-papira i od njih ćete napraviti paketić koji možete staviti na bilo koju tepsiju da se ispeče.
Na foliju i pek-papir po sredini stavite feta sir u komadu. Na fetu stavite paradajz i papriku po želji. Zalijte sve maslinovim uljem i pospite origanom. Za kraj dodajte kockice kačkavalja. Kada stavite sve sastojke, uzmite krajeve folije i zatvorite ih u paketić, a pri vrhu ga dobro učvrstite. Ako pak imate manju posudu, u nju stavite sve sastojke i poklopite alu-folijom.
Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta dok se sir ne otopi. Tada sledi momenat koji najsivlji dan oboji svim bojama duge. Izvadite bujurdi, otvorite foliju, jednom kašikom dobro ugnječite sve sastojke da se pomešaju.
Servirajte uz prepečen hleb i maslinke po želji. Prijatno!
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: