Dakos je tradicionalna grčka salata koja potiče sa Krita, najvećeg grčkog ostrva. Nastao je kao jednostavan način da se iskoristi suvi hleb, a način pripreme je poprilično lak, a neodoljivi začini daju mu posebnu aromu.
Dakos je danas popularan širom Grčke i često se služi kao lagani obrok ili predjelo, posebno tokom toplih letnjih meseci, pružajući ukusan uvid u tradicionalnu kritsku kuhinju.
Sastojci:
-4 kriške hleba od ječma (kritski hleb ili alternativno, stari integralni hleb),
-4 do 5 zrelih paradajza, iseckanih,
-100 g feta sira, izmrvljenog,
-1 mali crveni luk, sitno iseckan,
-100 g crnih maslina (najbolje Kalamata), bez koštica,
-malo kapara,
-2 do 3 kašike maslinovog ulja,
-1 kašika crvenog vinskog sirćeta (opciono),
-2 kašičice origana,
-šaka svežeg peršuna i bosiljka,
so i biber po ukusu.
Priprema:
Ako koristite hleb od ječma, možete ga malo zapeći u rerni na 180°C oko 5 minuta, dok ne postane hrskav, dok običan hleb, prepecite dok ne postane hrskav, pa ga iseckajte na kriške ili kockice.
Paradajz operite i iseckajte na kockice. Ako je vrlo sočan, možete ga malo ocediti. Crveni luk sitno iseckajte. Masline iseckajte na krugove ili polovine, prema želji.
Na tanjir stavite kriške hleba i preko svake rasporedite iseckani paradajz i crveni luk. Pospite izmrvljenim feta sirom. Dodajte crne masline i kapar, kao i sitno iseckan peršun i bosiljak.
Preko salate prelijte maslinovo ulje. Ako želite, možete dodati i malo crvenog vinskog sirćeta. Posolite i pobiberite po ukusu i na kraju sve pospite origanom.
Dakos možete poslužiti odmah ostaviti da se malo ohladi i pusti arome pre nego što se prepustite ukusnom zalogaju. Prijatno!
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: