Danas je na meniju beli gaspaćo, ili u originalu gazpacho blanco. Fantastično rešenje za vrele dane kada treba napraviti nešto „na kašiku” a opet ne uključivati šporet.
Krastavac je zadužen za tečnost, minerale i vitamine koji su nam potrebni u toku vrelih dana kojih će tek biti.
Još jedna dobra strana ove hladne supe je ta da se za pripremu može koristiti i stari hleb. Bilo šta od orašastih plodova može da se koristi za ovaj recept. Sigurno ćete naći dosta recepeta za beli gaspaćo u kojima se nalazi sveža zelena paprika, rotkvice i slično.
Sastojci
- 4 krastavca
- 2 čena belog luka
- 100 g hleba (bez kore)
- 5 dl vode
- 1 dl maslinovog ulja
- 75 g mlevenih badema ili lešnika
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- So i biber po ukusu
Način pripreme
Oljuštite krastavac i izdubite sredinu i odstranite semenke. Hlebu odstranite koru i sačuvajte samo mekani deo.
Sve sastojke ubacite u šerpu ili posudu odgovarajuće veličine i usitnite štapnim mikserom. Proverite ukus i dodajte začine po želji.
Dobijenu supu ohladite. Idealno bi bilo držati u frižideru preko noći. Servirati sa krutonima, piše „Lepi brka„, a prenosi Zadovoljna.rs.
PROČITAJTE I: