Ovo povrće je toliko moćno da jača imunitet i smanjuje upale u telu

image 9 20

Ovo povrće se koristi na razne načine u ishrani, a vrlo je dobro za organzam jer ima blagotvorne efekte.

Paprike dolaze u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i ​​zelenu. Pune su vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje, a redovna konzumacija ovog povrća može imati brojne zdravstvene koristi za celo telo.

Nutricionistkinje Erika Barera i Kristi Vajl izdvojile su nekoliko efekata povezanih sa redovnom konzumacijom ovog ukusnog povrća.

image 9 21

Može smanjiti upalu

Paprika je bogata fitohemikalijama i hranljivim materijama koje imaju prirodna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Naime, istraživanja su pokazala da biljna jedinjenja prisutna u paprici mogu pozitivno da utiču na zdravlje, smanjujući upale u organizmu ili potpuno smanjujući rizik od njihovog razvoja, prenosi magazin Siti.

Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidante, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija u telu“.

image 9 22

Poboljšava varenje

Paprika je odličan izvor vlakana a što pomaže boljem varenju, poboljšanju zdravlja srca i stabilnom nivou energije.

„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom i holesterolom u krvi dok održavaju zdrav mikrobiom creva“, objašnjava Barera.

Vlakna takođe pomažu u hranjenju zdravih crevnih bakterija koje žive u digestivnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma, piše zadovoljna.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković/ Luftika.rs