
Ovaj neobičan hleb ime je dobio po velikom biblijskom proroku Jezekilju. Priča kaže da se u Bibliji pominje hleb napravljen od raznih žitarica, i to na poseban način, a danas je oživeo u odličnom receptu koji vole mnogi. Posebnim ga čini to što je hranljiv, i to zahvaljujući proklijalim žitaricama, kojima se pospešuje apsorpcija hranjivih materija. Uz to, ovaj hleb ima manje ugljenih hidrata, te je odličan i za one na dijeti.

Sastojci:
750 g žitarica (pšenica, ovas, ječam, raž)
dovoljno vode da žitarice ogreznu u njoj
1 šolja meda
pola šolje maslinovog ulja
2 kašičice soli
2 paketića kvasca
Priprema:

Žitarice ostavite u vodi 24 sata, s tim što vodu treba menjati na dva do tri sata. Potom procedite i prekrijte vlažnom krpom. Čim se pojave klice, tj. sitne bele tačkice, odvojte 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto sameljite u blenderu. Smesa će izgledati kao puding. Kvasac stavite da naraste sa malo tople vode, soli i šećera.

Pomešajte malo tople vode, med, ulje i so, umešajte u pripremljeno brašno, te sastavite sa nadošlim kvascem i ostatkom žitarica. Dobro promešajte i stavite u posudu do dve trećine visine. Ostavite da odstoji, pa pecite oko 50 minuta na 180 stepeni. Na kraju uvijte u krpu i secite tek pošto se ohladi.