Sicilijanska kasata je lagana letnja torta koja će sasvim sigurno postati omiljena poslastica za celu porodicu. Sprema vrlo lako, a uskus je fantastičan.
Sastojci:
- Biskvit
- 5 jaja
- 2 žumanca
- 220 g. šećera
- 110 g. gustina
- 110 g. brašna
- 1 kg rikota sira
- 220 g prah šećera
- 80 g. kandiranog voća
- 100 g. čokoladnih kuglica
Glazura:
- 350 g. prah šećera
- 1 belance
- 300 g. marcipana
Priprema:
Umutiti mikserom pet jaja i dva žumanceta i u to dodati 250 g šećera, pa dodati 110 g. brašna i 110 g. gustina u sve to još dodati koricu od limuna. Smesu staviti u pleh da se peče, a kada se ispeče koru iseći na tri dela i tako ćete dobiti tri kore. Koru peći na 180 stepeni 40 minuta. U kilogram rikota sira staviti 220 g. šećera u prahu i u sve to dodati kandirano voće i dodati čokoladne mrvice.
Smesu promešati mikserom. Pomešati rum i vodu i time navlažiti kore, pa to premazati filom, a preko toga staviti drugu koru. Zatim, 350 g. šećera u prahu staviti u jedno belance i dodaje se po malo vode, napraviti tako glazuru. Kolač staviti na 24 časa u frižider, pa kad se izvadi iz frižidera posuti glazurom i sa strane staviti marcipan, pa ukrasiti kandiranim voćem.