Da bi upotpunili novogodišnju dekoraciju i trepezu tokom praznika food blogerka Sandra Đuretić danas nam predstavlja brz i lak recept za preukusne, mekane, ali i dekorativne keksiće u kojima će uživati cela porodica.
Sastojci
- 430g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika đumbira u prahu
- 1 kašika cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/2 kašičice začina za medenjake
- 145g putera
- 150g braon šećera
- 160ml meda
- 1 jaje
Za ukrašavanje (Royal icing)
- 360g prah šećera
- 2 kašičice meda
- 60-70ml vode sobne temperature
- Boje po želji
Priprema
Prvo umesimo testo. Jedna mala napomena. Za ove keksiće možete koristiti i samo cimet, ali ako dodate sve ove začine biće savršeni, a kuća će vam fantastično mirisati dok se peku. Od ove količine dobićete najmanje 3 pleha keksića. Umutite mikserom šećer i puter, a onda dodajte ostale sastojke i rukama umesite glatko testo. Testo stavite u kesu i ostavite u frižider na najmanje sat vremena. Zatim oklagijom razvucite testo i modlicama vadite željene oblike.
Pecite na 180 stepeni oko 7 minuta. Keksići treba da budu meki kad se vade iz rerne. Ohlađene keksiće ukrasite bojama i raznim šarenim mrvicama.