632dd8c1d1791837eac98b64505a9ba2658cfb45

Miroljub Marković

Beograd, Srbija
Učestvovao

Miroljub Marković je rođen 22.11.1949. u Vladičinom Hanu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Kao gimnazijalac učestvovao je na audiciji koju je organizovao časopis “ Čik”. Bio je među prvih deset takmičara koji su pevali zabavnu muziku.
Po završetku gimnazije upisao muzičku akademiju u Skoplju.
Iste godine učestvovao na takmičenju „Zlatni glas“ Skopskog univerziteta i osvojio prvo mesto publike i žirija.
Nakon toga stiže ponuda od muzičkog urednika Slaveta Dimitrova da snimi pobedničku kompoziciju iz Sanrema na Makedonskom jeziku. Nakon toga nastavio je saradnju sa Makedonskom RTV.
Zajedno sa Majom Odžaklijevskom predstavljao je Makedoniju na Subotičkom omladinskom festivalu i
iste te večeri dobio ponude od svih diskogafskih kuća da snimi ploču.
Prvu ploču snimio je sa velikim revijskim orkestrom RTS-a, drugu sa orkestrom Mihajla Živanovića, treću sa Korni grupom i Slobodanom Markovićem kao gostom.
U to vreme dobija ponudu da učestvuje u emisiji „Maksimetar” kao jedan od 12 pobednika za tu godinu.
Vojsku je služio u Ljubljani, I za vreme služenja vojnog roka pevao sa velikim vojnim orkestrom širom Slovenije, a po završetku vojske ostao u Ljubljani još nekoliko godina i pevao sa svim poznatim slovenačkim pevačima.
Vratio se u Beograd kada je dobio poziv od doma JNA za turneju širom zemlje, na kojoj je učestvovao sa Leom Martinom, Anđelkom Govedarević i Dragoslavom Genčićem.
Na festivalu narodne muzike „Obrenovačka zima” 2013. godine osvojio je prvo mesto publike a dve godine kasnije na istom festivalu zauzima drugo mesto. 2014.godine sledi nastup na festivalu “Novosadska zima” gde mu je pripalo drugo mesto . Nagrade nastavljaju da pristižu ,pa je tako 2015. godine na festivalu “Zlatni glasovi” u Petrovčiću , zahvaljujući publici osvojio drugo mesto. Za produkciju “Sezam” snimio je tri pesme. Svojevremeno se bavio i prosvetnim radom, kao nastavnik muzičkog obrazovanja u Osnovnoj školi Branko Radičević u Vladičinom Hanu, posle čega se preselio u Beograd gde živi i danas.
Više od trideset godina u braku je sa Josipom, koja potiče iz poljske plemićke porodice.
Sa njom ima sina Marka, koji danas ima 33. godine i diplomirani je pravnik.