Login/Registracija

Zejna zbog etničke pripadnosti morala da promeni školu, danas peva na romskim veseljima i ne stidi se toga: „Ja sam to što jesam“

Od malih nogu Zejna Murkić znala je da će biti pevačica, ali se nije nadala da će taj put da bude teži. U prvom razredu morala je da promeni osnovnu školu zbog diskriminacije koju je doživela od strane učitelja i drugova, ali je kasnije dokazala da muzika ne poznaje granice, niti etničku pripadnost.

Šira javnost upoznala je kao pevačicu grupe „Luna“, nakon čega je započela i samostalnu karijeru, ali je najveću pažnju skrenula na „Pesmi za Evroviziju“ na kojoj je ove godine sa pesmom „Rumba“ važila za favorita.

O razlozi zbog kojih je napustila grupu Čede Čvorka nedavno je govorila za Grand.

 -Možda je moj opstanak u grupi bio kratak zato što ne trpim mnogo autoritet, trpim samo dobru saradnju i dobar tim. Ne dozvoljavam i ne želim da mi neko kvari muziku, a ovaj svet u kome radimo je jako težak. Ne želim da radim svoj posao, a da ga mrzim, tako da za sada se držim i držaću se- otkrila je Zejna i istakla da danas nastupa na svadbama, pa i romskim veseljima.

-Imam dva menadžera, jedan je srpski menadžer a drugi je romski, tako da ja radim kod nas ali više radim preko. Radim i romska veselja o kojima se toliko priča sada. Ja to lično jako volim, lepo je, luksuzno je. Ima nas mnogo, žurka zezanje, eto tu jedino mogu da ostanem duže jer ta veselja dugo traju. Kod nas u Srbiji se deli muzika, a ja smatram da muzičar treba da zna sve da peva i ja sam osoba koja peva iz duše i zato mogu svaki žanr da otpevam-istakla je Zejna.

Iako se većina njenih kolega stidi da kaže da su pevali na romskim veseljima, Zejna nema problem da prizna da se odlično snalazi na tezgama i da su Romi specifični veseljaci.

-Mislim da imaju razvijeniju muzičku inteligenciju a i sa druge strane jako su strastveni. Kada Romi pevaju oni to rade od srca i zato je to tako iskreno- dodala je pevačica i otkrila da li je, osim one u osnovnoj školi, doživela još neku diskriminaciju.

-Ima toga, baš mi je rekao jedan moj dobar drug ‘Ti moraš da se trudiš mnogo više nego neka obična devojka, jer ti moraš deset puta više da dokažeš sebe jer si ti ono što jesi’. Meni nije problem da kažem i Ciganin, jer ja jesam mnogo toga. Ja sam osoba koja nema predrasude, ja sam to što jesam. Ljudi trebaju da prevaziđu te neke klišee i predrasude i da budu ponosni na ono što jesu – zaključila je Zejna svojevremeno u emisiji „Grand magazin“.

NE PROPUSTITE I

Foto: L.Cvetković,
Autor: I. Ankić