Login/Registracija

USKRS U DOMOVIMA POZNATIH: Evo kako provode najveći hrišćanski praznik!

Lepa Lukić, Jelena Kostov i Topalko pričaju o načinu na koji dočekuju najveći hrišćanski praznik. Sve troje otkrivaju da uživaju u pripremema gozbe, a najviše ih raduje kucanje jajima.

Vaskrs ili Uskrs najveći je i najvažniji hrišćanski praznik. Njime hrišćani slave jednu od centralnih dogmi vere, Isusovo vaskrsnuće. Vaskrs pada u nedelju, međutim, praznik traje duže, jer pripreme i obeležavanje Vaskrsa počinju već u četvrtak – večernjom liturgijom.

– Svi praznici u godini u našoj porodici tradicionalno se obeležavaju, u toplini doma i bez radnih obaveza. Kada se pripremamo za Uskrs, uživam da gledam suprugu i ćerku kako farbaju jaja, a ja im pomažem oko pripremanja bogate gozbe. Obožavamo da se tucamo jajima, ali pobednik nije svaki put isti, jer je to stvar srećnih okolnosti. Vreme uskršnjih praznika iz perioda svog detinjstva pamtim po najlepšim momentima koje sam proveo u okrilju porodice, druženju sa komšijama i trčkaranju po selu – priseća se Milan Topalović Topalko.

Prema hrišćanskom verovanju, Isus Hristos osuđen je u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedelju je vaskrsnuo. Na Veliki četvrtak nema dnevnih liturgija, nego jedna večernja.

– Ove godine praznik provodim sa najbližima. Uvek sam volela da pobeđujem u tucanju jajima, a znala sam i mnogo puta da napravim zamku sa drvenim jajetom. Otkad pevam, često radim za Uskrs, pa je to glavni razlog što ga poslednjih godina nisam proslavljala u krugu porodice – iskrena je Jelena Kostov.

Nakon Velikog četvrtka sledi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u ćutnji crkve, da bi uveče usledilo vaskršnje bdenje. Simbol Vaskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje. Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, čuva se u domu, kraj ikone, do sledećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar ili čuvarkuća, jer se veruje da ukućanima čuva zdravlje.

– Ovaj Uskrs ću biti u svom domu, i unapred se radujem pripremama. Mada, mnogo se lepše slavilo u vreme mog detinjstva. Više se pažnje posvećivalo obeležavanju tog dana i svi su bili mnogo bliskiji. Danas se sve to obavlja reda radi, a u tome nema draži. Verujem u mit o prvom ofarbanom jajetu čuvarkući i pridržavam ga se celog života – objašnjava Lepa Lukić.

Foto: Z. K. Munja/Luka/Elena,
Autor: D. Bukovčić