Login/Registracija

Poslednji intervju Kornelija Kovača slama srca, jedno pitanje ga DOTUKLO: „TO MI JE NAJTEŽE kad me pitaju“ (VIDEO)

Čuveni kompozitor Kornelije Bata Kovač preminuo je danas, 13. septembra, u 81. godini u Beogradu, nakon infekcije koronavirusom.

Vlasnik mnogobrojnih hitova poslednji intervju dao je Sanji Ćulibrk u emiisji „Grand magazin“, gde je pričao o dugodišnjoj karijeri, umeću da poeziju pretvori u pevljive stihove, kao što je to učinio sa hitom „Pesmo moja“ koju je otpevao Zdravko Čolić. 


– Poštujem i vrlo sam zadovoljan kad naletim na takve tekstove koji me vežu, da me uzme, povuče u smislu da ću od toga moći da napravim nešto dobro. Nikad nisam razmišljao o tome da pravim hit – rekao je Kornelije koji je osim vanremenslkih pop hitova za Čolu, pisao i rok pesme, ali i koketirao sa zvukom kao što je to slučaj sa numerom „Sitnije Cile sitnije“ koju je napisao za Lepu Brenu. Zbog te pesme svojevremeno je naišao na osudu. 

– Zato su me malo opleli neki mnogo pametni, jer je bila Brena u pitanju. Govorili su “Kornelije šalje ćevapčiće u Evropu“ jer smo sa tom pesmom hteli na Evroviziju. Tekst je pisala Marina Tucaković i to je bila pesma za ljude koji vole to. Nažalost nismo pobedili sa tom pesmom, išao je neki Danijel Popović – prisetio se Kornelije i otkrio na koju svoju kompoziciju je najponosniji: 

– To mi je najteže kad me pitaju. Volim sve. Negde sam prezadovoljan, negde zadovoljan, a negde nisam. Mislim uvek imate nešto što volite više ili manje, a nešto što vam se uopšte ne sviđa. Menja vam se ukus.


Iako je za mnoge pevače napisao vanremenske hitove, u svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je najponosniji na „Indekse“, čiji je bio član od 1966. godine. Ali malo ko zna da je za ovaj sarajevski bend napisao samo dve pesme „Boj na Mišaru“, „Ako jednom budeš sama“.

– Indeksi su meni bili jako važni, jer su oni hteli da naprave prelaz kao kod „Bitlsa“, ali nije išlo. Dao sam im neke ideje koje su usvojili, a ja sam se izvini što sam se umešao, ali se oni nisu ljutili. Sa njima sam naučio kako funckioniše odnos u grupi. Jako je važno da grupa zajedno stvara, ali mora da ima znanja – istakao je Kornelije u poslednjem intervjuu, gde se osvrnuo i na današnju muziku.

Na pitanje da li prati današnju muzičku scenu i da li mu je neko od novih pevača zapao za oko, odgovorio je: – Ne, jedino ako na televiziji nešto primetim da mi se dopada, pa vidim ko je radio, ali u suštini ne.

– Ima dobrih radova, ali ima i osrednjih. Nije dovoljno da samo bude moderno, već mora da bude jako, da deluje na slušaoca od glave do pete, da dira ljude – rekao je Kovač čiji poslednji intervju možete da pogledate u videu.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer.

Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač komponuje već sa četrnaest godina.

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju. Osim toga, Kornelije je napisao i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvezda poput Zdravka Čolića (April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica), Generacije 5 (Ti samo budi dovoljno daleko), Lepe Brene (Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije), i mnoge, mnoge druge.

Otac je tri ćerke – Aleksandre, Kristine i Anje.


Foto: Printscreen/Z.K.Munja,
Autor: I. Ankić