Počinje Sabor narodne muzike, među učesnicima i Grandovi pevači, a specijalni gosti biće Dragana Mirković i Sneki

dragana mirkovic ok nnk foto munja
Foto F. Pavlović

Predstoji novo izdanje jedinstvenog praznika najbolje muzike i dobrog raspoloženja – šesti Sabor narodne muzike Srbije! Tokom dve večeri programa festivala, 24. i 25. aprila – čućemo 28 novih kompozicija, a uživanje u muzici upotpuniće izuzetni učesnici revijalnog programa kao i vrhunski orkestri.

Ovogodišnji takmičarski program podeljen je u dve kategorije: „Starogradske pesme i romanse“ (24. 04.) i „Novokomponovane narodne pesme“ (25. 04.) Zato će stručni žiri dodeliti po dve nagrade za prvo, drugo i treće mesto u navedenim kategorijama. Takođe, publika će (SMS glasovima) odlučiti o laureatima dve nagrade „Pobednik publike“, za najbolje takmičarske kompozicije po njihovom izboru, u obe kategorije.

LOGO SABOR2024
Foto RTS Promo

Tokom prve večeri festivala, u sredu 24. aprila – za titulu pobednika takmičiće se autori 14 kompozicija, u kategoriji „Starogradske pesme i romanse“. U revijalnom programu, uživaćemo uz najveće hitove Zvonka Bogdana i grupe „Legende“.

U četvrtak, 25. aprila, biće predstavljeno još 14 takmičarskih kompozicija, ovoga puta u kategoriji „Novokomponovane narodne pesme“. Revijalni program druge večeri Sabora narodne muzike Srbije 2024, obeležiće nastupi Dragane Mirković i Snežane Sneki Babić, kao i pobednička pesma prošlogodišnjeg izdanja festivala („Eh, da mogu“), u izvođenju Aleksandre Ristanović – koja je svojom interpretacijom doprinela trijumfu kompozicije autora Dragana Šainovića Šaje.

snekiii 1
Foto Z.K.Munja

Voditelji programa Sabora narodne muzike Srbije 2024, biće omiljena TV lica – vrsni RTS profesionalci: Marija Veljković, Bojana Marković i Milan Srdić.

Sve učesnike Sabora narodne muzike Srbije 2024, među kojima su i Grandovi pevači, pratiće i vrhunski muzičari: Veliki saborski orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije.

Voditelji SABORA NARODNJE MUZIKE SRBIJE 2024 Marija Veljkovic Bojana Markovic i Miljan Srdic
Foto Promo RTS

Po tri prvoplasirane kompozicije u prvoj večeri (nove starogradske pesme i romanse) i po tri prvoplasirane kompozicije u drugoj večeri (novokomponovane narodne pesme) festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, osvojiće novčane nagrade: po 300.000 dinara za prvo mesto, po 200.000 dinara za drugo i po 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu. Takođe, opredeljena je i nagrada publike (100.000 dinara), koja će glasati putem SMS poruka.

I na šestom Saboru narodne muzike Srbije, najistaknutim umetnicima – zvezdama naše narodne muzike, biće dodeljena prestižna prizanja SEMUS-a: „Nagrada za životno delo“ i „Nacionalna nagrada“ za doprinos estradno-muzičkoj umetnosti.

Direktan prenos programa obe večeri festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, možete pratiti u sredu 24. i u četvrtak 25. aprila, od 21 sat na RTS 1, Radio Beogradu 1 i internet platformama RTS Planeta i RTS Zvuk.

Sabor narodne muzike Srbije je jedinstven po težnji da afirmiše i slavi autore kompozicija. Ovaj nacionalni muzički festival, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.

BONUS VIDEO: Dragana Mirković – Koncert – Arena 2024

NE PROPUSTITE I:

Foto: Z.K.Munja/F.Pavlović/RTS Promo,
Autor: Grand