Login/Registracija

„PEVAO SAM OPASNIM MOMCIMA, NISAM IMAO OBEZBEĐENJE“ Jovan Perišić otkrio od koga je dobijao najveće bakšiše

Pevač Jovan Perišić može se pohvaliti dve decenije dugom karijerom bez skandala i brojnim hitovima, a sada je otkrio ko daje najveći bakšiš, ali i na koji način ga prihvata.

– Ja ne volim da pevam za bakšiš, ali volim ljudima da pevam za stolom kad proslavljaju nešto, često su to sportisti, fudbaleri, koji, ako žele, ostave nešto, tu su i najveći bakšiši, ali sam protiv toga da se novac lepi po čelu, da se gura u nedra, košulje. Kad vidim ljude koji uživaju u muzici, ja bih njima pevao džabe, takav sam. Odbijao sam da pevam ove novokomponovane pesme, kažem: „Eno vam di-džej, pa neka vam puste“ – kaže Jovan, koji je započeo karijeru u vreme opasnih momaka.

– U najgore vreme devedesetih, kad sam došao u Beograd i kad nisam imao dinara, imao sam osmeh i govorio da mi je dobro. Pevao sam među opasnim momcima koji su me gotivili i nikad nisam imao probleme, danas postoji obezbeđenje, a ja to nisam imao. Nisam gradio karijeru pomoću skandala, iako su mi nudili. Estrada me i ne interesuje. Ja sam taj cirkus dobro upoznao – rekao je Perišić, koji tvrdi da se nikad nije bavio odnosima među kolegama na estradi, već je prednost, u duhu tradicionalnog odgoja, dao porodici i deci.

– Sin mi je nedavno diplomirao na veterini, ćerka treba da diplomirala na stomatologiji, ovaj mlađi je upisao sportsku akademiju, želim da od njih napravim ljude, da imaju svoj hleb u rukama. Malo ko zna da je moja supruga tekstopisac, pisala je nekoliko pesama za mene, divni su to tekstovi, ona je, inače, završila književnost i piše knjige. Kad sretnem danas dobrog čoveka, iznenadim se, budem srećan kao da sam našao rudnik zlata jer, nažalost, živimo u takvom vremenu – ispričao je on za „Srpski telegraf“.

Za muzičke početke Jovana Perišića često se vežu Baja Mali Knindža i Dragan Stojković Bosanac.

– Baja Mali Knindža mi nije samo zemljak, on mi je mnogo dobar prijatelj, Baja je napisao dve dobre pesme. Iako se naši žanrovi razlikuju, mi se veoma dobro razumemo i družimo i, kako se kaže, uvek se završi nekom od naših pesama. Moja želja je u to vreme bila da mi Dragan Stojković Bosanac radi album, pa su me upoznali s njim.


Mnogi ne znaju da je Perišićeva najpoznatija pesma „Moje najmilije“ došla u njegove ruke sasvim slučajno nakon što su je neki mnogo poznatiji pevači odbili.

– Pesma koja je moja lična karta pre mene je bila kod kolega Dejana Matića i Jellene, ali se nisu pronašli, a ja sam je uzeo na ulici. Autor pesme Marinko Novčić me je sreo baš na ulici u Novom Sadu i tu na uglu mi počeo pevati i tako smo se dogovorili. Matić je javno kasnije pričao da mu je ta pesma promakla – zaključio je folker.

Foto: Z. K. Munja,
Autor: D. Bukovčić