Login/Registracija

Najveće zvezde narodne muzike koje su glumile u filmovima (VIDEO)

Nije neobično da se mnogi pevači pojavljuju u filmovima ili serijama, najčešće glumeći sebe ili nekog drugog izvođača, a ponekad i neki izmišljeni lik. Tako se pamte pojavljivanja jugoslovenske i balkanske folk zvezde Lepe Brene u Tesnoj koži, Zorice Brunclik u Žikinoj dinastiji i Tome Zdravkovića u Balkan Ekspresu. Ne možemo da izostavimo folk pevačicu Svetlanu Ražnatović koja je igrala Koštanu u filmu Nečista krv (1996) Stojana Stojčića.

Takođe, reditelj Srđan Dragojević je angažovao Milicu Ostojić, poznatiju kao Micu Trofrtaljku u četiri filma koja je režirao – ‘’Mi nismo anđeli’’, ’’Lepa sela lepo gore’’, ’’Rane’’, ’’Sveti Georgije ubiva aždahu’’. Takođe, i folk pevačica Seka Aleksić se pojavila u trećem delu serijala ‘’Mi nismo anđeli’’, u režiji Petra Pašića.


Među najgledanijim filmovima u istoriji jugoslovenske kinematografija je trilogija ’’Hajde da se volimo’’ u kojoj Lepa Brena glumi samu sebe. Iako je tokom godina postalo evidentno da veliki filmovi i velike pesme mogu da budu zajedno – dešavalo se i da film prođe gotovo neprimećeno u odnosu na pesmu. Ovoga puta nećemo se baviti kritikom, već ćemo se prisetiti legendi naše javne muzičke scene koje su upotpunile filmsko platno, pre svega pevači narodne muzike.

Malo ko se seća da se kralj narodne muzike Šaban Šaulić pojavio u kultnom filmu ‘’Sok od šljiva’’, glumeći sebe. Neke od pesama za ovaj film pisao je čuveni kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović, a tekstove Marina Tucaković. 

Skupljači perja” je film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, ali film se bavi daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. „Skupljači perja“ se smatra za jedan od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Sve pesme peva Olivera Katarina, a na snimku je jedna od najboljih scena. Takvom je čini, izuzev Olivere, jedan od najvećih glumaca ikada Bekim Fehmiu i ovu scenu mnogi smatraju najboljom u filmskoj industriji.

U svrhu promocije albuma, Brena i Slatki Greh su se pojavili u filmu Tesna koža, u kojem je Brena otpevala dve pesme. Pored mnogobrojnih duhovitih scena u filmu, najviše se izdvojila ona kada Srećko Šojić poručuje „Lepu Brenu za četiri osobe“. Prva Tesna koža je snimljena 1982.

Tesna koža 4 je jugoslovenski film iz 1991. godine. Četvrti je nastavak filmskog serijala Tesna koža, u ovom nastavku gostovala je pevačica Snežana Babić Sneki i otpevala svoj hit ‘’Sneki Rep’’ poznati kao ’’Moje vruće haljine’’. Bio je najgledaniji film u bivšoj Jugoslaviji 1991. godine.

https://youtube.com/watch?v=sD_hl_HS_h4

Balkan ekspres je film snimljen daleke 1983. godine, a režirao ga je Branko Baletić. U filmu se dešavaju različiti zapleti praćeni humorom, a jedan od bitnih događaja je terasa restorana na kome se u večernjim satima organizuju zabave. Na njoj je legendarni Toma Zdravković nakon dobijenih batina ipak otpevao Nemcima pesmu “Lili Marlen”.

https://youtube.com/watch?v=xMe9aTkdWRw

Pevačica Snežana Đurišić otpevala je pesmu „Kaluđeru moj“ u kultnim „Kamiondžijama“. Tada jedna od najtalentovanijih pevačica na prostoru bivše Jugoslavije je 1983. godine dobila ulogu u nastavku „Kamiondžija“. Snežani je pripala čast da otpeva pesmu pesmu Pavlu Vuisiću.

https://youtube.com/watch?v=EuyEapqJOcE
Autor: S. Ćulibrk