Login/Registracija

Kuvala je za Tomu Nikolića, Čolu, ambasadore, sa jednim fudbalerom se i okumila

Upoznali smo je kao Bakinu vanglicu koja svakog radnog dana otkriva tajne vrhunskih majstora u emisiji „Praktična žena“, ali i kao food blogerku čiji recepti postaju sve popularniji na Jutjubu. Ipak, malo ko zna ko je zapravo Sandra Đuretić, kuvarica koja više voli da „zaprži čorbu“ i da njena jela govore hiljade jezika.

Za Grand. Online Sandra je govorila o tajnama vrhunskih majstora, ali i poznatim ličnostima za koje je dugo godina spremala najlepša jela.


 Radila sam kao kuvar u rezidenciji kuvajtskog ambasadora, a radeći za njega, imala sam priliku i privilegiju da upoznam mnoge uticajne ljude iz javnog i političkog života. Susretala sam se sa mnogim ambasadorima raznih zemalja i njihovim suprugama, pogotovo na prijemima koji su se odžavali u samoj rezidenciji – započinje svoju priču Sandra i otkriva da je imala čast da kuva i za nekedašnjeg predsednika Srbije i njegovu ženu, Tomu i Dragicu Nikolić.

Njihovog prvog susreta u ambasadi Kuvajta se i dan danas rado seća. 

– Zanimljivo je to što su Tomislav i njegova supruga bili dočekani u pravom arapskom šatoru, koji je bio postavljen u dvorištu kuvajtske rezidencije. Što se tiče jelovnika tog dana, to je više bila kombinacija arapskih i srpskih jela. Pravila sam razne pite i proje, arapske salate i meso koje sam pekla na roštilju, uz dodatak i naših i arapskih začina.

– Bilo je tu i mnogo vrsta sitnih kolača i torti, Toma je bio jako raspoložen i prirodan, dok se Dragica raspitivala za recepte kolača koje sam pripremila. Jedino što mi je žao jeste to što se nisam fotografisala sa njima, ali od silnog uzbuđenja i propratnih stvari koje idu uz ovako važne goste, jednostavno sam se zbunila i zaboravila da zabeležim ovako važan momenat u životu – kaže Bakina vanglica koja je pored zvaničnika raznih zemalja i samog predsednika Srbije, imala čast da se sa jednim slavnim fudbalerom i okumi.


– Svake godine spremala sam krsnu slavu za slavnog fudbalera, trenera i selektora fudbalske reprezentacije Srbije, Iliju Petkovića. Nažalost, on više nije među nama, a bili smo toliko bliski da je bio i kršteni kum moje ćerke Snežane.

Na početku karijere zanat je pekla u beogradskim restoranima, a godinama je kuvala za najveću pop legendu naše scene, Zdravka Čolića.

– On je bio naš redovan gost i pre svega je čovek iz naroda, vedrog i razdraganog duha, uvek predusretljiv i nasmejan. Kada god bi dolazio u restoran, prvo je odlazio u kuhinju da počasti nas koji tu radimo. To niko od poznatih nije radio – priseća se i otkriva šta je najviše voleo da jede.


– Uvek je naručivao domaća kuvana jela koja su tog dana bila na meniju restorana. Voleo je domaće lepinje i proje koje sam ja mesila. Često je dolazio i sa porodicom i čak telefonom naručivao hranu i dolazio samo kako bi je pokupio. Kako je to bio restoran nacionalne kuhinje, nije bilo modernih kolača, ali smo pravili pravu lenju pitu, krempite koje su nekada pravile naše bake, kao i pite sa orasima. Sve je to jako voleo.


Iako je prošla školu od skromnih do luskuznih restorana, danas kaže da joj je posebna čast što ima priliku da bude saradnik i deo emisije koju vodi Nataša Pavlović.

– Već tri televizijske sezone radim „Praktičnu ženu“, i jako mi je drago što to činim sa Natašom koja je uvek raspoložena, laka za saradnju i spremna za kompromise. Mnogo mi je pomogla u izgradnji mog imidža na Instagramu, kao i promociji mog Jutjub kanala. Kao nepoznatog food blogera i nekog novog na TV ekranima, davala mi je smernice za dalji rad i napredak – ističe i dodaje da je bezuslovna podrška izuzetno važna u poslu.


Nataša je veliki profesionalac i neizmerno sam joj zahvalna za sve savete koje mi dala. Takođe mogu da kažem da kroz sam rad u njenoj emisiji upoznala mnogo poznatih ljudi, a neki od njih su mi postali i pravi prijatelji.

Iako iza sebe ima bogatu biografiju, kaže da joj je pojavljivanje na televiziji, osim poznastva sa poznatima, motivisalo da bude još bolja u svom poslu.

– Prvenstveno mi je donelo potvrdu da to što radim ima smisla. Uvek sam volela da delim svoje recepte i iskustva u kuvanju, a sada kada mogu to da podelim sa svima koji me prate i gledaju i verujte mi da je to pravo zadovoljstvo.

Zahvaljujući emisiji „Praktična žena“ upoznala je glumce, voditelje, pevače, a za neke i privatno kuvala. Ipak jedno poznanstvo sa snimanja promenilo joj je život.

– Zahvaljujući emisiji upoznala sam fotografa, snimatelja i montažera Dalibora Miloševića koji mi je mnogo promenio pogled na svet i sa kojim sam otvorila Jutjub kanal Bakina vanglica. Zajednačkim snagama pokrenuli smo kanal koji do danas broji 300 epizoda .


Za godinu dana, koliko postoji njen Jutjub kanal, ostvarila je neverovatan uspeh i u prilog tome govore i milionski pregledi na popularnoj platformi, kao i svakodnevne poruke od žena širom regiona.

– I dalje se trudim da biram i otkrivam recepte koji su prihvatljivi našim ljudima, ali često pravim i neka egzotična i neobična jela. Ljudi komentarišu, traže savete, predlažu jela koje bi želeli da pravim i presrećna sam zbog toga, kao i što radim ono što volim i što sam okružena ljudima koji dele istu strast prema gastronomiji i hedonizmu kao i ja- zaključuje Sandra čije recepte možete da pogledate u nastavku.

Foto: D. Milošević/Privatna arhiva,
Autor: I. Ankić