Šta zapravo znači tekst pesme „Gnezdo orlovo“? Nakon brutalnih prozivki, Breskvica presavila tabak: „Inteligentnija sam od njih“

breskvica gnezdo orlovo

Pevačica Anđela Ignjatović Breskvica našla se ove godine u trci za predstavnika Srbije na „Pesmi za Evroviziju“, a njena numera „Gnezdo orlovo“ podigla je veliku prašinu u regionu.

Breskvicu su pojedinci optuživali da stihovi njene pesme pozivaju na genocid i progon Albanaca sa Kosova, a pevačica je u više navrata objašnjavala o čemu zapravo govori „Gnezdo orlovo“.

-Kada smo stvarali ovu pesmu kao članovi Generacije Z, želeli smo da je predstavimo kao epsku borbu između dobra i zla. Naša namera je bila da istaknemo ideju da dobro uvek pobedi na kraju, kao i da ono ima snagu da obnovi sve što je zlo srušilo – istakla je pevačica za K1.

breskvica gnezdo orlovo
Printscreen youtube

Breskvica: „Na svakome je da shvati to onako kako želi“

Urpkos njenom pojašnjenju, prašina koja se digla oko njene numere ne stišava se i dalje zbog čega je Breskvica ponovo morala da reaguje.

-U poslednje vreme uvek čitam komentare, pogotovo na Tviteru. Ne želim da komentarišem stvari koje su pisali o tome da sam izvređala Albaniju. Mislim da sam stvarno inteligentnija od ljudi koji ostavljaju takve komentare. Nikada nisam delila ljude po veri i nikada neću. Već sam rekla da se u pesmi govori o borbi između dobra i zla, a na svakome je da shvati to onako kako želi – rekla je pevačica za Blic.

breskvica gnezdo orlovo

Veliki je broj i onih koji podržavaju mladu pevačicu i koji aplaudiraju njenoj numeri tvrdeći da „Gnezdo orlovo“ ima sličnosti sa usmenom književnošću.

Motiv orla zastupljen je u narodnoj poeziji, dok se jabuka u književnosti vezuje za darivanje, ali često se pojavljuje i kao metafora za mladog momka ili devojku.

breskvica gnezdo orlovo

Očito, jabuka koja se vezuje za obrede prelaza predstavlja uvod u novi početak.

Crne ptice, aludiraju na gavranove, a ovaj motiv obično se koristi za iskazivanje nesrećnih okolnosti ili neprijateljstva“, jedno je od tumačenja domaćih portala.

Breskvica Gnezdo orlovo – Tekst pesme:

Proleće je sunce donelo
Tamo iza brda sve je procvalo
Na ravnici niče jabuka
Nezrela sa grane pade od jakog jauka

Refren
Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo
Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo

Budno jutro, noć je umorna
Jabuka na travi tužna sumorna
Opet cveta pušta korenje
I tek što uze tračak sunca eto senke goleme

Refren
Oblak sivi sakri nebo, crne ptice ponovo
Grmi, seva, pada grad i ruši gnezdo orlovo
Tata kaže malom orlu “biće sine gotovo”
Otići će crne ptice, vedro biće
ponovo

Milo moje, milo moje, vedro biće ponovo
Milo moje, milo moje, sve će biti gotovo

breskvica gnezdo orlovo

BONUS VIDEO: Breskvica – Intervju nakon učešća na PZE

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

NE PROPUSTITE I:

Foto: F.Pavlović/Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić