Login/Registracija

Bile su YU i SR MISICE, a onda su propevale! Evo zašto je među njima i Snežana Đurišić (VIDEO)

U današnje vreme sasvim je normalno da starlete snime po jednu pesmu i odmah se proglase pevačicom. Međutim, pre dvadeset i više godina bila je prava atrakcija da zvanično najlepše žene Jugoslavije uđu u estradni svet i posvete se muzici.

Iako Snežanu Đurišić ne možemo da uvrstimo na ovu našu listu, svako je interesantan podatak da se na početku muzičke karijere oprobala i u makenenstvu i da je 1977. ponela titulu prve pratilje na izboru za Mis Jugoslavije.


– S obzirom na to da sam tada imala samo 17 godina i da sam bila član „Beogradske estrade“, dogovor o mom učešću je bio između mojih roditelja i tadašnjeg direktora Radeta Mumina. Izabrana sam da predstavljam Crnu Goru, a sam izbor je održavan u Umagu. Moram da priznam da me tada to uopšte nije zanimalo i nije bila moja sfera interesovanja, jer je moja ljubav bila muzika. Uprkos tome, sve je ispalo izuzetno lepo i prijatno, zanimljivo iskustvo za koje sam bogatija. Ono što će mi ostati u lepom sećanju jeste upoznavanje i druženje s ostalim učesnicama, a posebno laskava titula prve pratilje koju sam tad ponela – ispričala je svojevremeno Đurišićka.

U to vreme, iza sebe je već imala nekoliko ploča, bila je proglašena za čudo od deteta, nastupala je širom zemlje i inostranstva, ali status zvezde u usponu joj nije bio protekcija kada se pojavila na takmičenju, gde se isključivo ocenjivala lepota. 

Među prvim misica koje su se otisnule u muzički svet bila je Dajana Slavica Tripunović koja je 1993. godine postala mis Jugoslavije. Ujedno je bila je poslednja lepotica koja je nosila titulu najlepše žene SFRJ, a nakon uspešne manekenske karijere otisnula se u pevačke vode i to pod umetničkim imenom Dajana.


Snimila je nekoliko albuma, učestvovala u jednom domaćem rijaliti programu, a onda se povukla iz javnog života.

https://youtube.com/watch?v=sKw84TqRFTA

Danas ima sina Aleksu, živi u Beogradu daleko od očiju javnosti.

Andrijana Dabetić poznatija kao Anči, 1994. godine se okitila lentom najlepše žene Jugoslavije, ali zbog tadašnje situacije u zemlji nije uspela da se ode ni na jedno svetsko, niti evropsko takmičenje. Međutim, malo ko zna da je prve muzičke korake napravila dve godine pre izbora za mis.


Nakon što je proglašena najlepšom ženom devedesetih, Anči je snimila šest albuma, punila dvorane i hale širom regiona, a onda se povukla sa scene.

Jedno vreme je živela u Crnoj Gori, rodila sina Marka kom je i posvetila pesmu.

Danas živi u Beogradu, a nedavno je najavila i veliki povratak na muzičku scenu. 

Svetlana Koprivica bila je Mis Balkana, a široj javnosti postala je prepoznatljiva nakon što je sa Ivanom Gavrlilovićem javno izvela scene iz filma „Pljavi ples“. U estradne vode ušetala je sa nadimkom Miss Svetlana, a kasnije se oprobala i kao voditeljka.

Ivana Kostić je manje poznata javnosti, a svoje prve manekenske korake napravila je 2004. godine na izboru za Mis Košave, gde je osvojila mesto prve pratilje. Nakon toga, radila je kao voditeljka, da bi se 2006. učestvovala i na izboru za Mis Srbije i Crne Gore.

Prve estradne korake napravila je na festivalu u Budvi  i zajedno sa Mimom Karadžićem, Andrijom Miloševićem i Aleksandrom Perović izvela „Ljubavnu pesmu“, doduše kao igračica. Nakon toga krenula je i njena pevačka karijera. Sa nepunih dvadeset godina počela je da nastupa po klubovima, a od 2008. do 2011. bila je pevačica grupe „Dr Iggy“.

Uporedo sa pevačkom je gradila i manekensku karijeru, te se oprobala kao model u spotovima mnogih pevača. U međuvremenu je ponela titulu Mis šarma u Valjevu, a zatim i mesto prve pratilje na izboru za Mis Paraćina.

Javnost je zaintrigirala spotom za pesmu „Ludnica“ u kom joj je specijalan gost bio jedan od naših najpopularnijih radijskih voditelja MC Pop, poznatiji kao Dr Love.

I Sandra Obradović pokušala je da se bavi pevanjem. Nakon izbora za Mis Srbije i Crne Gore i lente druge pratilje, kao i izbora za mis Evrope, gde je proglašena za jednu od deset najlepših devojaka, Sandra je ušetala u estradne vode. Prvo kao voditeljka, a onda i kao pevačica.

Godine 2018. snimila je svoj prvi i jedini singl pod nazivom „Milion“.

Šta kažete, koja ima najveći pevački potencijal?

Autor: I. Ankić