Login/Registracija

Neobična priča Merime Njegomir: Uprkos RASTURENOJ PORODICI i očevoj LJUTNJI, dobila je šta je htela

Pevačica Merima Njegomir rođena je u Beogradu tačnije Zemunu 1953. godine u kome je provela celo detinjstvo i školovanje.

Za vreme osnovne škole, Merima je bila veoma sportski aktivna i učestvovala je u skoro svim sekcijama koje su bile dok je u gimnastici prednjačila.

– Išla sam i na takmičenja ali majka se protivila govorila je da ću zapustiti školu. Zbog toga mi nije dala ni u muzičku školu da se upišem. Ali to se desilo kasnije kada sam mogla sama da odlučujem.

Majka Fatima vodila je poreklo iz Bosne dok je otac Adem bio Makedonac, i upravo njihove poreklo mnogi nazivaju “krivcem“ za Merimin pevački talenat.

– Majka mi je prelepo pevala, i bila je izuzetno vredna žena. Ali eto imala sam tu nesreću da su se moji razveli kada sam imala 14 godina. To mi je jako teško palo. Majka se posle preudala i dobila još jedno dete. Viđali smo se ali nije to bilo to- ispričala je Merima svojevremeno u emisiji “Iz profila“.

– Majka je otišla sa sestrom koja je tada imala oko pet godina, a moj brat koji je imao oko  11 godina i ja kao najstarija ostali smo sa ocem. Tada sam morala da naučim sve kućne poslove i brinem o njih dvojici– rekla je pevačica.

Zbog finansija i drugih okolnosti, Marimi otac nije dao da upiše Zemunsku gimnaziju već ju je upisao u ugostiteljsku školu govreći da je najvažnije da ona i brat imaju zanat u rukama.

U ugostiteljskoj školi bila je dobar đak i stekla sjajne drugare, i uvek se rado sećala njihovih putovanja i ekskurzija kada je shvatila koliko voli pevanje.

– Išli smo vozom na ekskurziju i sad sva deca pevaju normalno, ali onda su krenuli mene da forsiraju. Pevali su se narodnjaci tada, ja sma pevala Tomine pesme a oni su odjednom počeli sve više da traže od mene da pevam. I dopalo mi se to da me svi slušaju- iskrena je bila ona.

Iako se tada pevanjem uopšte nije bavila, jedan običan izlazak sa društvom presudio je u njenu korist.

Imala sam nekih 18 godina kada sam izašla u Citadelu. Priđe nama tada jedan gitarista i pita odakle smo i šta smo, i ja mu kažem odakle su mi roditelji a on mi kaže: “Pa ti mora d aznaš da pevaš“, a ja mu odgovorim da pevam sigurno bolje od njihovog pevača. On se nasmejao i izveo me da pevam, samo što ja tada nisam znala tekstove, bar sam mislila ne znam. I nakon dva meseca ti ljudi su došli kod mog oca da ga pitaju da pevam sa njima i on samo što ih nije izbacio iz kuće– ispričala je Merima koja je samo dva dana kasnije pozvala te ljude i odlučila da krene sa njima da nastupa po regionu.

 Merimin otac je zbog njene odluke bio strašno ljut, a ona je odlučila da se ozbiljno posveti muzici te je redovno završila muzičku školu, smer solo pevanje i razvila se u ozbiljnu pevačicu.

Tata se posle odljutio kada je video kojim putem sam pošla. A prekretnica u mojoj karijeri bio je dolazak na Radio Beograd sedamdesetih godina kada je počeo i snimanje ploča- rekla je svojevremeno Merima.

Merima Njegomir preminula je u 69. godini života i iza sebe ostavila četvoro dece i unučadi kao i bezvremenske hitove.

Foto: Z. K. Munja/ Printscreen,
Autor: T. Bogavac