Login/Registracija

LAKO I PRELEPO Pevačica i šebi šik umetnica otkriva kako da ukrasite jaja DEKUPAŽ tehnikom i ČIPKOM

Iščekivanje najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje sa Velikim petkom, kada se tradicionalno farbaju jaja. 

Po običaju brojne domaćice trude se da na najbolji mogući način pripreme prazničnu trpezu i naravno budu kreativne kada je reč o dekoraciji jaja. U poslednje vreme popularne su mnoge nove tehnike farbanja, a nekadašnja učesnica šoua „Nikad nije kasno“ i šebi šik umetnica, Miroslava Krstić, za naš portal otkriva kako da to uradimo dekupaž tehnikom, tj salvetama.   

– Najbolje je prvo ofarbati jaja nekom svetlom bojom, uvek savetujem da se skuvaju samo ona bela. Zatim se iscepka šarena salveta, tj iseče se svaki motiv (dezen) koji želite da završi na jajetu, pa se običnim lepkom, dekupaž lepkom ili belancetom lepi na jaje. Preko zalepljenog salveta premažite, odnosno utapkajte još malo belanca ili lepka, kako bi se što bolje zalepio – otkriva Miroslava i dodaje da je lepak za dekupaž na bazi skroba, tako da je neškodljiv. 

Lepak se brzo i lako suši, a nakon farbanja nije potrebno čak ni premazati jaja uljem ili slaninom kako bi imala sjaj. 

Ono što je interesantno svakako je i čipkasto jaje koje se pravi za svega par minuta. 

– Svaka domaćica zna da je lepo ukrasiti jaja i akrilnim (vodenim) bojama, tu svaka kreativnost dolazi do izražaja. Mada su moj favorit čipkasta jaja, ali za to treba malo više veštine. Naduje se manji balon veličine jajeta i onda preko njega stavljate čipku koja je prethodno natopljena lepkom. Kada se osuši, izbušite balon, a oblik ostaje – kaže šebi šik umetnica.

Foto: Privatna arhiva,
Autor: I. Ankić