Login/Registracija

Imaju ISTO IME a različite NADIMKE iza kojih se kriju URNEBESNE PRIČE

Nije retkost da nadimci ili umetnička imena javnih ličnosti nemaju apsolutno nikakve veze sa njihovim pravim, po rođenju dobijenim imenima.

U popularnom muzičkom šou programu “Nikad nije kasno“ imamo čak dva takva primera.

Prvi je svakako vezan za samog autora emisije Sašu Žiku Jakšića koji je svoj nadimak dobio u rodnom Aleksandrovcu još kao dete.

– Bio sam jako emotivan kao dečak u osnovnoj školi, nervirao sam se za svaku sitnicu, pa su me drugari nazivali živcem. U srednjoj školi je to usvojeno kao moje ime, a vezano je za pesmu Riblje čorbe ,,Žika Živac“. To mi je ostalo kao ime, jedino me pokojna majka zvala Saša. Ne znam da li me je iko ikad zvao pravim imenom– ispričao je voditelj svojrevremeno.

Međutim, ni njegovog imenjaka iz ovog takmičenja Sašu Miloševića Mareta takođe niko ne zove po imenu već nadimku, a čiji je nastanak posebno interesantan.

– Cela moja generacija se puno bavila sportom, a fudbalska lopta nam je bila dovoljna da se okupi društvo. Ja sam tada želeo baš da budem golman, da budem između stativa, da imam posebnu ulogu. Svi trče da daju go, a samo ja da odbranim. Bio sam čupavo dete i starijima sam ličio na tada najboljeg gomana ondašnje Jugoslavije Envera Marića, sjajan je bio. I onda su mi upućivali komentare: “Vidi ga mali brani kao Marić“. Posle toga su i drugari krenuli iz šale da me zovu Marić i tako je ostalo– ispričao je kompozitor.

Milošević je dodao i to da je toliko postao prepoznatljiv po tom nadimku da većina ljudi više nije ni znala kako mu je pravo ime te je dolazilo do zabune prilikom odlaska u njegov porodični dom.

– Drugari koje sam sticao malo kasnije dođu prvi put kod mene i zbune se što mi piše Milošević na vratima. “Zar ti nisi Marić, ili živiš kod teče?“, zbunjeno su me ispitivali tad. Posle kada sam oženio Kseniju kojoj je i devojačko prezime bilo Milošević ona je znala da se šali da se zove Ksenija Milošević Mare, a slično je radio i moj kum glumac Andrija Milošević, koji se takođe povremeno predstavljao kao Andrija Milošević Mare- kroz smeh je objasnio.

Foto: Z. K. Munja,
Autor: T. Bogavac