Login/Registracija

ŽIVOT PRIČA PRIČE: „Trpela sam MOBING! Zatvorio je vrata i pokušao da me poljubi“ (VIDEO)

Mobing je psihičko nasilje koje najčešće ima za cilj da natera žrtvu mobinga da samovoljno napusti firmu. Iako se o mobingu kao obliku zlostavljanja dosta piše u poslednjih 15-ak godina, to nije moderna pojava. Psihološki pritisci su oduvek postojali. Mobing započinje konfliktom, a kada se konfliktu na radnom mestu dozvoli da naraste i poprimi neke neverovatne razmere koje rezultuju teškim psihofizičkim posledicama, pričamo o pojavi koju svako treba na vreme da prepozna.

Tanja Karadžin se susrela više puta sa teškim sitacijama u životu, nakon pogibije muža u ratu, ostaje samohrani roditelj i seli se u Srbiju. Taj put nije bio lak, ali je još osnažio jer u suštini kako sama kaže nije imala izbor, a trebalo je sinu da bude i otac i majka.


– Kako je to samo znaju samohrane majke. Teško je biti i razveden, a kamoli kada nemaš uopšte muža, kad ti muž pogine. Ali dobro, život je išao, sin je rastao, porastao i postao divan čovek, tako da vredelo je– istakla je Tanja zna početku razgovora. 

Tanja je počela da radi u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i nakon mesec dana od zaposlenja dešava joj se, blago rečeno, neprijatna situacija koja će je kasnije koštati i zaposlenja.

– U Zavodu sam dobila jedan fantastičan posao, posao iz snova. Nažalost ni to nije dugo trajalo. Mesec dana po mom zapošljavanju imala sam jedan užasan susret sa direktorom redakcije, koleginica me je poslala kod njega da proverimo neku grešku. Ja sam ušla u kancelariju, on je zatvorio vrata i pokušao da me poljubi – priseća se. 


Na nagovor i molbu tadašnjeg direktora Zavoda, Tanja odlučuje da ćuti jer je Zavod bio u jako lošem stanju i bilo joj je obećano da se više takve stvari neće ponoviti. Po dolasku Marjanovića na mesto v.d. direktora Zavoda Tanjino zaposlenje kreće da doživljava sunovrat koji eskalira u otkaz.

– Nekako smo Zavod i ja nastradali u isto vreme. Kada sam dobila otkaz, okidač mog mobinga je bilo seksualno uznemiravanja. Pitali su me kolege “Šta taj Mića ima protiv tebe?“. Dobila sam otkaz, obavestila sam sve mejlom kolegama šta se desilo, mejl sam poslala predsedniku države, predsedniku Vlade, bivšem direktoru, raznim udruženjima, novinarima, ženskim mrežama i pre toga sam već podnela tužbu za mobing jer sam shvatila gde to ide i sad se čeka presuda – priča Tanja.

O broju tužbi za mobing u Srbiji ne postoji precizna statistika, ali organizacije civilnog društva koje se bave ovim problemom ističu da se gotovo 90 odsto ovakvih sporova rešava vansudskim, takozvanim mirnim rešavanjem sporova.

Tanja Karadžin ispričala nam je svoju stranu priče, a da li će istina biti zadovoljena, ostaje nam da vidimo.

Autor: S. Ćulibrk