Login/Registracija

ŽIVOT PRIČA PRIČE: Đorđe David „Samo heroin nisam probao, drugovi su mi odlazili jedan po jedan“ (VIDEO)

Đorđe Nikolić, poznatiji kao Đorđe David, otvorio je dušu za Grand Online i po prvi put iskreno govorio o odrastanju u čuvenim novobeogradskim Paviljonima, porocima, rokenrolu, ali o mentorstvu u „Zvezdama Granda“ i Saši Popoviću.


Kako potiče iz porodice u kojoj su članovi uglavnom bili pravnici, ekonomisti i lekari, tako mu je i otac, inače savetnik u kabinetu Dragoslava Draže Markovića, bio veliki uzor i model kako bi muškarac trebalo da izgleda i zvuči. Ali nakon pogibije oca, sa svega 14godina, Đorđe postaje deo lošeg društva i ulazi u svet poroka.

– Kad izgubiš idola u tim godinama, osećaš se potpuno izgubljeno, nesigurno, kao da nisi svoj i tražiš utočište u onima kioji su slatkorečivi. Otišao sam u nekom trenutku pod led, samo heroin nisam probao. To je trajalo godinu dana, vrlo intenzivno. Zahvaljujući sportu i porodici, a nakon što sam video kako mi odlaze prijatelji, odlučio sam da pronađem izlaz. Mnoge od njih sam ispratio na onaj svet, bilo je tu dece mnogih poznatih ličnosti, predsednika država i predsedništa i svaka smrta je izazivala bol i potvrđivala da sam ja na dobrom putu tim što sam se opredelio za umetnost i za čist način života – započeo je priču Đorđe koji je umesto poročnog života odabrao prvo sportski, pa onda umetnički. 


Upored sa sportsko, a zatim i muzičkom karijerom gradio je i glumačku. Glumu je zavoleo još kao dečak, zato i ne čudi što je 1983. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Glumio je u brojnim predstavama, te filmovima „Šmeker“, „Tamna strana Sunca“ i „Prokleti pas“. Pojavio se i u serijama „Doktorka na selu“, Vuk Karadžić“ i „Sinđelići“,a  uporedo sa tim gradio je i svoj muzički put. Mada je imao priliku da gradi svetsku karijeru, roker je izabrao da to bude u Srbiji.

Bio sam u Americi kad sam saznao kada će biti bombardovanje Srbije, još kad ta vest nije bila u medijima. Vodeći se time da su mi ovde prijatelji, da mi tad bila majka ovde već bolesna, sestra, grob oca, ja sam se vratio u Srbiju, iako su mi u Los Anđelesu govorili da sam lud i da mi se otvaraju vrata jednog svetskog benda. Ali ne vredi, srce me je vuklo u Srbiju, jer sam znao da preti opasnost i nisam mogao da dozvolim da ne budem uz majku, sestru i prijatelja – ispričao je Đorđe i dodao da ga je više prihvatio muzički svet nego glumački, kao i da su glumci dosta sujetniji.


Mnogo puta je isticao da mu je Saša Popović pozivom za učešće u „Zvezdama Granda“ promenio život. Danas sa članovima žirija provodi više vremena nego sa svojom ćerkom Stašom, a za naš portal otkrio je i ko je najpametniji, a ko najnamazaniji među popularnom ekipom.

Marija je najnamazanija, ona je vrsta guštera koja pliva u svim vodama. To je pamet ismatram da tu gde postoji emocija, pameti nema. Ja sam čovek koji je često išao srcem i to me je koštalo, ali sad od Marije učim u najpozitivnijem smislu. Ali da se razumemo, nije namazanija od Popovića, ne poznajem čoveka koji je više namazan od njega. Stvarno je mamut, 67 godina i njemu mozak još uvek radi na taj neverovatan način – rekao je Đorđe, ali to je samo deo jedne životne priče jednog rokera, glumca, jednostavno umetnika. 

Njegovu veoma poučnu životnu priču možete da pogledate u nastavku. 

Autor: S. Ćulibrk